Amerika büyükelçisinin adı Mustafa olunca

17 Şubat 2020 Pazartesi |

Nahit Doğu

Aralarında Türkçe’nin de bulunduğu dokuz dil konuşan Mustafa, 1973 yılında Kuzey Irak’ın Erbil şehrinde Kürt ailede doğdu.

Geçen yılın Ekim ayında ABD’nin Sofya büyükelçisi görevine Hero Mustafa atandı.
Daha Bulgaristan’a gelmeden önce Mustafa, Bulgarca öğrenmeye başladı. 
Beş ayda Bulgarcayı neredeyse orta seviyeye getirdi ve hatta şiirler okumaya başladı. Son okuduğu Bulgarca şiirini de elçiliğin Facebook hesabından video olarak yayınladı.

 Son şiirinden önce Noel münasebetiyle börekler açtı. Geleneksel Bulgar kutlamalarına her defasında katıldı ve medyalara pozlar verdi.
 ‘Bulgaristan’ın binlerce yıllık tarihinden, folklorun sihrinden ve Bulgar ruhundan etkilendim’ dedi. Eminim 1 Mart günü de Marteniçka takacak ve fotoğrafını elçilik hesabından gösterecek.

  Amerika’nın Sofya sefiri Mustafa, başlıca görevi olan ülkesi ile görevli bulunduğu Bulgaristan arasında siyasi, askeri, ekonomik, toplumsal, kültürel vb. ilişkileri geliştirmeye çalıșıyor

Bunların yanı sıra şiirlerle, böreklerle de Bulgar kamuoyu üzerinde olumlu bir algı bırakmaya çalışıyor. Her diplomatın atması gereken adımları atıyor kısacası. Ancak şiirlere ve böreklere rağmen Bulgar kamuoyunda Mustafa’nın fazla sevildiği söylenemez. Ana akım medyada fazla göremezsiniz ama sosyal ağalarda yapılan yorumlardan durum tespiti yapabilirsiniz. 
Sakın Mustafa’nın ABD elçisi olmasından dolayı olumsuz yorumlara maruz kaldığını sanmayın. O da var ancak ana neden adının Mustafa olması.

 Bulgar toplumunda tarihten gelen önyargılar henüz atılabilmiş değil ve Müslüman olmayan bir ülkeden Mustafa adında büyükelçi gelmesi hoş karşılanamıyor.


 Aralarında Türkçe’nin de bulunduğu dokuz dil konuşan Mustafa, 1973 yılında Kuzey Irak’ın Erbil şehrinde Kürt ailede doğdu.

Çocuk yaşında iki yıl İran’da bir mülteci kampında yaşadı ve 1976 yılında ailesiyle ABD’ye göç etti. 

Bulgaristan'a hoşgeldiniz Büyükelçi Mustafa.

TÜM YAZILARI

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.