Radikal İslamcı arayışı yoksa psikolojik savaş mı?

10 Ekim 2010 Pazar |

Nahit Doğu

Bir istihbarat örgütü düşünün. Güpegündüz bir eve girerek koliler dolusu kitaba el koyuyor, ancak kitapların içeriği konusunda bilgisi yok ve incelemelerden sonra belli olacağını söylüyor.
Bir istihbarat örgütü düşünün, sorguladığı insanları iki yıl boyunca elektronik takipte tuttuğunu açıklıyor ancak sorgudan sonra suç unsuruna rastlayamıyor.
Bu istihbarat örgütü Bulgaristan’ın üç ilinde radikal İslam unsurlarına karşı olduğu belirtilen operasyonları gerçekleştiren Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı (DANS).
DANS’ın tribünlere oynadığı bu operasyonu ilk değil. Daha önce de ‘radikal İslam taraftarları’ evlerinden alınarak sorgulanmıştı. Ne var ki, tutuklanan ve mahkeme önüne çıkarılan yok.
Yani kısacası radikal İslam arayışı şimdiye kadar hep boşa çıktı. Ancak DANS’ın operasyonları kamuoyuna geniş şekilde aktarılıyor. Sabah uykusundan uyanan vatandaşlar bir anda kitle iletişim araçlarında ilk haber olarak sunulan bu operasyonlarla karşı karşıya kalıyor.
Bulgaristan’daki bu operasyonlar, Pakistan veya Afganistan’dan gelen benzeri haberlerle uyum içine sokulunca da psikolojik etkisi daha da güçleniyor.
Dünyada bilinen istihbarat yöntemlerinin ve uygulamalarının dışına çıkılıyorsa amacın bambaşka olduğunu söyleyebiliriz. Son operasyon da dahil, daha önceki operasyonlar da psikolojik savaşın unsurlarını içeriyor.
DANS’ın uzmanları yürüttükleri sözkonusu psikolojik savaşın analizini yaparken getirilerinin yanında götürüleri üzerinde fazla durdular mı bilmem ancak uzun vadede ülke istikrarı açısından tehlikeler içeriyor.
Eski içişleri Bakanı Mihail Mikov, bölücülük aşılayan ve vatandaşlar arasında korku salan bu tip operasyonların tehlikeli olduğunu belirtiyor. Elinizde bilgi varsa sessizce, bir istihbarat kuruluşu gibi hareket edersiniz veya kanıt varsa savcılık devreye girer, diyor Mikov.
Kimse kanunları çiğneyenlerin elini kolunu sallayarak dolaşmasını istemiyor. Varsa bu tür ‘radikal İslamcılar’ işinizi yapın ve mahkemeye çıkartın, çünkü amatörce yürütülen bir psikolojik savaş kendine saygısı olan bir istihbarat kuruluşuna itibar sağlamıyor.


10102010

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.