Mezarlıklarımıza karşı sorumluluklarımız var!

1 Aralık 2011 Perşembe |

BEYHAN MEHMET, Kırcaali Bölge Müftüsü
 
Değerli Dostlar!
Peygamber efendimizin oğlu İbrahim hakkın rahmetine kavuşmuştu. Bir aile reisi ve baba olan Peygamberimiz oğulunun ardından gözyaşı dökmüş ve “ kalp hüzünlenir göz yaşarır” öğretisinde bulunmuş, cenazenin ardından edep çizgilerine uygun bir şekilde ağıt yakmadan ağlanabileceğini bizlere kendi davranışıyla öğretmişti.
Dilek ve dualarda bulunan efendimiz bir ara mezarcıya “ ey mezarcı kabrin üzezrini düzenler misin” ? diyerek ricada bulundu. Mezarcı ise negatif bir düşünce sergiledi, vefat etmiş bir kişiye ne fark eder ki ya rasulallah? Dedi. Sevgili peygamberimiz “ doğuru söylüyosun, vefat eden kişiye fark etmez onun için salih ameli önemlidir, ancak ziyarete gelenler için önemlidir, göz rahatsız olmasın” yanıtını verir.
Değerli Dostlar!
Bizlerde “Kıssa’dan hisse” alalım (anlatyılan bu olaydan ders çıkaralım). Ebedi alame göç etmiş olanlar, bizlerin yakınlarıdır. Mezarlıklarını temizleyelim, onları rahmetle analım, onlar adına sadaka verelim, ağıç dikelim. En önemliside mezarlarını gözlerimizi rahatsız etmiyecdek şekilde düzenli tutalım, otlarını temizleyelim, kırılan taşlarını yenileyelim. Kabrin üzerine konulan taşlara “ nişan taşı” denir. Yani burada vefat etmiş biri var!! Basmayın üzerine uyarısını taşır o taşlar! Mezarlıklarımıza bu hizmeti sağlarken rica ediyorum “ özel mermerlere bir kucak dolu para harcamıyalım” taşların mütevazi olması – vefat etmiş kişi adına hayır işlenmesi çok daha anlamlı bir sevaptır!!! Dinimiz yaşayan insanlara saygın davranmayı öğrettiği gibi, vefat etmiş insanları da hayırla yad etmeyi bizlere önemle bildirir! Vefat etmiş kişiye kültürümüzde “ Rahmetli” denir. Yani Allah’ın affına ulaşmış kişi! Mezarlıklara girerken özel selamlamayı dahi peygamberimiz bilgimize sunar “ Ey kabir halkı, sizlere Allah’tan aifyet dileriz, biliriz ki bizler de size kavuşucağız” dilek ve dua kabristana girerken okunur!
Gelin dostlar birlik olalım! Köylerimizin ve şehirlerimizin mezarlıklarını temizleyelim! Örnek bir adım atalım! İz bırakalım.

Kalbi Saygı ve muhabbetlerle

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.