Bulgar medyası ülkedeki Türklere sansür uyguluyor

7 Temmuz 2012 Cumartesi |

Mestanlı’da bugün ilahiyat lisesinin hızmet binasının açılışı vardı. Açılışı Türkiye’nin Diyanet İşleri Başkanı yaptı. Katılanlar arasında Bulgaristan Bakanlar Kuruluna bağlı Din İşleri Müdürü, Kırcaali Vali Yardımcısı, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi ve daha çok sayıda konuk vardı. Ancak Bulgar medyasından sadece iyi bildiğimiz Skat Televizyonu oradaydı. Ne Kırcaali’deki yerel basından birileri, ne de ulusal medyaların muhabirleri açılışı izlemeye gelmedi. Tabi muhabirlerin bir suçu yok, Medyaların yönetimleri haberi istemeyince açılışı izlemeye neden gelsinler.

İlahiyat lisesinin açılışı sadece bir örnek. Bulgar medyası ülkedeki Türklerin kültürel hayatıyla ilgili gelişmeleri haberleştirmeyi sevmiyor. Bu yönde gizli bir sansür uygulanıyor. Sıradan okuyucunun, dinleyicinin ve izleyicinin bu gizli, sansürün farkına varması biraz zor. Sansürün boyutunu anlamak için günlük haber akışının detayları, haberin zamanlaması ve sunuş biçimlerinin yoğurulduğu Bulgar medyalarının haber merkezlerini iyi tanımak gerekiyor. Örneğin, Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali’de yerel gazeteler manşetlik bir haberi, Bulgarlardan çok Türkleri ilgilendirdiği için birinci sayfaya çıkarmıyor. Nedeni gizli sansür.

Bu sansürü devletin uyguladığını sanmayın. Sansür, medya yöneticilerinin beynindeki önyargıdan kaynaklanıyor. ‘Bizden değil’ düşüncesi onları sözkonusu gizli sansüre itiyor.

Ancak ‘bizden değil’ anlayışı tek taraflı kalmıyor. Sofya’daki medya yöneticisi Kırcaali’nin ve ya Razgrad’ın bir köyündeki Memet’in haberini görmezden gelirse, Memet de onun medyasını görmezden gelir. İşte Türklere karşı uygulanan gizli sansür karşılıklı görüşü engelliyor.
İlgili Haber:
Bulgar medyası ve Ramazan

Sonra yine aynı medya yöneticileri, Türklerin haberlerine yer vermeyen medya yöneticileri, Bulgaristan’daki Türklerin İstanbul’dan yayın yapan Türk televizyon kanallarını çanak antenlerle izlemesini de sevmiyor.
Merhaba komşu ve Skat TV’ye teşekkürler!
Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.