İlahiyat lisesinin açılışı sadece bir örnek. Bulgar medyası ülkedeki Türklerin kültürel hayatıyla ilgili gelişmeleri haberleştirmeyi sevmiyor. Bu yönde gizli bir sansür uygulanıyor. Sıradan okuyucunun, dinleyicinin ve izleyicinin bu gizli, sansürün farkına varması biraz zor. Sansürün boyutunu anlamak için günlük haber akışının detayları, haberin zamanlaması ve sunuş biçimlerinin yoğurulduğu Bulgar medyalarının haber merkezlerini iyi tanımak gerekiyor. Örneğin, Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali’de yerel gazeteler manşetlik bir haberi, Bulgarlardan çok Türkleri ilgilendirdiği için birinci sayfaya çıkarmıyor. Nedeni gizli sansür.
Bu sansürü devletin uyguladığını sanmayın. Sansür, medya yöneticilerinin beynindeki önyargıdan kaynaklanıyor. ‘Bizden değil’ düşüncesi onları sözkonusu gizli sansüre itiyor.
Ancak ‘bizden değil’ anlayışı tek taraflı kalmıyor. Sofya’daki medya yöneticisi Kırcaali’nin ve ya Razgrad’ın bir köyündeki Memet’in haberini görmezden gelirse, Memet de onun medyasını görmezden gelir. İşte Türklere karşı uygulanan gizli sansür karşılıklı görüşü engelliyor.
İlgili Haber: Bulgar medyası ve Ramazan |
Merhaba komşu ve Skat TV’ye teşekkürler!