En büyük hedef : Allah’ın Sevgisine nail olmak

26 Mart 2013 Salı |


Beyhan MEHMET
Kırcaali Müftüsü

Мuhterem Din Kardeşlerim!

Dinimizin öğrettiği en büyük hedef “ Allah’ın rıza ve sevgisidir”.  Gayba(1) inan mü’minler,Yüce Allah’ın Şedidu’z-Zuhur(2) olduğunu bilirler, evsafıyla ( vasıfları ve yarattıklarıyla)( Allah’ın) varlık, birlik(3) ve büyüklüğünü görürler. Evreni aheng içinde, planlı-programlı  yaratan, kainatı ve içinde  bütün varlığı var eden, insanı eşrefi mahlukat kılarak bir çok nimetler(4) sunan, onu başıboş değilde bir gaye üzerine yaratan(5), mes’uliyet ve mutluluğunu kitap ve peygamberler göndermek suretiyle bildiren Yüce Allah’tır.
Gören gözümüzü, işiten kulağımızı, sağlıklı bedenimizi ve sahip olduğumuz her şeylerimizi veren, bizi emanetçi kılan, varlıkta şükürle, yoklukta sabırla sınayan,bütün varlığı  insanın hizmetine musahhar(6) kılan O’dur (Celle Celaluhu).
           Zayıf yaratılan insanın macerası anne karnında başlar(7). Kendisine “sen anne karnında kalmıyacaksın,  belli bir süre sonrasında dünya denilen bir gezegene ulaşacaksın, beslenmen de annenin yedikleri ile değil de kendi zevkinle olacak” … denseydi anne karnını gözönünde bulundurarak cevap verecek olan yavru muhtemelen “ hadi ordan, öyle bir hayat mı olur” cevabını verirdi. Ve bugün yeryüzü macerası sürdüren insana bizzat Yüce Allah “ yeryüzü hayatı geçicidir, ahiret yurdu ise hayırlı ve bakidir”(8) buyurarak, insanın dünya ve ahiret bütünlüğüne riayet etmesi gerektiğini mülahaza ediyoruz.
                İnsanı yaratan,şerefli kılan, rızaklandıran, vedud ismiyle sevip-sevilmesini sağlayan (evliliği peygamber sünneti kılan ),böylelikle neslin devamını bahşeden, “ varlık ve yokluğu, yaşam ve ölümü” bir imtihan vesilesi kılan O’dur ( Celle Celalühu).
Bundan dolayı insan: Fikir(9),Zikir(10) ve Şükür(11) ile Yüce Allah’a karşı sorumluluğunu yerine getirmiş olur. Ve dinimiz tarafından öğretilen en büyük hedefe peygamberimizi tanımak ve ittiba etmek suretiyle ulaşabileceğini,kur’ani ifadeyle “ eğer Allah’ı seviyorsanız, Hz. Muhammed’e uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın”(12)  hakikatine mazhar  olur.
           İnsanı yarat Allah, elbet ki Onun heves ve arzularını  bilir!(13),  mutluluğa ulaşması ve hayatını tanzim etmesi için  de Kur’anı göndermiştir.(14)
Bu realiteyi takdir eden onurlu insan  “İlim(15), iman,salih amel ve ihsan ilişkisine dikkat ederek, ahlakı hamidiye nail olmuş olur.   (16).
Aciz olarak yaratılan insan,acziyetini idrak ederek alemlerin rabbine sığınır. Neylerse mevlam güzel eyler bilincine nail olur. Bu şuur ve haz sahibini:  motiveli,saygın, dengeli, tutarlı ve  mütevazi olmasını sağlar.
İnsanda Fıtri olan Allah Sevgisi, ilim ile iman’a, yansıma olarak  ibadet ve güzel ahlak’a, buna mukabil ecir ve mükafat ise “ Allah’ın rızası ve  cennet”e,
dünyada iyilik- ahirette de iyilik ve hasene arzusuyla  rota belirlenmiş olur.
Mevlam imanımızı kamil, amelimizi salih, dualarımızı kabul eylesin. Rızasıyla cennet halkından kılsın.
Kalbi dilek ve dualarla.

... 

        Kaynakça ve açıklama

1.Gayb: Bakara 3 - Onlar gayba  inanırlar (Allah’ı görmedikleri halde inanırlar), namazı kılarlar, verdiğimiz rızık ve servetlerinden infak ederler.
2.Şedidu’z-Zuhur -  Şiddetli görünüm, görme özelliği sınırlı yaratılan insan Yüce Allah’I efsafı ile görür.  Güneş  ışınları vardır ancak hararetli günlerinde  başını kaldırıp bakamaz insan. Yüce Allah’ı yarattığı evrene, tabiata, hayvanat ve nebatata…bakarak varlığını …
3.Allah Birdir – “Tevhid” – Eşi ve benzeri yoktur.
4. “Allah’ın sizlere bahşettiği nimetleri saymakla bitiremezsiniz” - Nahl 18
5.Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım  Zariyat 56
6.Musahhar -  insanın hizmetine verildi her şeyler ( nebatat ve hayvanat) helal daire içinde faydalanır onlardan.
7.Kirli bir suyu- vasıta kılarak insan değerini ortaya çıkaran Allah! İbret gözüyle müteala edilmesi gereklidir
8.Kıyamet 16-17
9.Fikir – İnsanın Cenab-ı Hakk’ın yarattıklarını ibret gözüyle  düşünmesidir.
10.Zikir – Yüce Allah’ı anması, tesbih etmesi. En güzel zikir Kur’an-ı Kerimdir. Ve kelime-i tevhiddir
11. Şükür – Müslümanın bilinçli olması – Yüce Allah’ın lütfettiği nimetlere minnettar olması, ibadet ve taatle şükretmesidir.
12.Ali İmran /31
13.Kaf 16
14.Bakara 2
15.Size iki emanet bırakıyorum onlara sıkıca sarılırsanız sizi dalalet bulmaz, (dünyaya olması gerekli değerden fazla vermezsiniz- başınız ağırmaz)onlar Allah’ın kitabı kuran ve peygamberin sözleri hadislerdir. Diğer bir ifadeyle  islam düşünce ve gündemi  Kur’an ve sünnet ışığında oluşturma bilinci.
16.Sevgili peygamberimiz “Ben en güzel ahlakı tamamlamak  üzere gönderildim” buyuruyor. 

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Herkes bu görüşte olmayabilir. Böyle şeyleri dayatmak demokrasiye aykırıdır.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

niye yayınlamıyorsunuz yorumumu

Adsız dedi ki...

Ayıp ayıp
silmeyin yorumumu!

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.