Geçmişin acıları üzerine gelecek kurulmaz

25 Kasım 2013 Pazartesi |

Recep Tayyİp Erdoğan

"29 Ekim 1923'de cumhuriyet kurulduğunda Gazi Mustafa Kemal yeni bir sayfa açtı. 
Fransızlar, İngilizler, İtalyanlar, Ruslar ülkeyi işgal etmişlerdi. 'Onlara küselim' demedi. 

.. Geçmişin acıları üzerine gelecek kurulmaz uluslararası ilişkilerde. Ülkenizin, milletinizin, bölgenizin çıkarlarına bakarsınız. Barışa, demokrasiye, dayanışmaya bakar öyle hareket edersiniz. Bizimle iyi olanla iyi oluruz, dost olanla dost oluruz. Zaman zaman ayrılık, küslük olabilir ama bunlar tamir edilebilir. İyiyken kötü olanlarla yolumuzu bir nebze olsa da dikkatli olsunlar diye ayırabiliriz. Diplomasinin kuralı budur. Uluslararası ilişkilerin de mantığı budur. 


Bizler çevre ülkelerin hepsiyle münasebetlerimizi gayet iyi noktaya getirmiş durumdayız. Bulgaristan'la Yunanistan'la hukukumuz, Suriye dışında Irak'la, İran'la münasebetlerimiz iyi noktada, daha da iyi noktaya gidiyor. Rusya, Ukrayna ile münasebetlerimiz ortada. Daha iyi noktaya gideceğiz. Çünkü 2023'ün Türkiye'sini farklı hazırlayacağız. Büyük devlet hatalarıyla değil, gelecek vizyonuyla hareket eden devlettir. 


Gölgesinden korkan değil, cesaretle barışı, kardeşliği tesis eden, dünyayı kucaklayan devlettir. Sanatçısından korkan devlet büyük devlet olamaz. Mazluma sahip çıkmayan, kendi vatandaşından ürken, korkan, çekinen devlet büyük devlet olamaz. Bize 'aman bu reformu yapmayın, şu adımı atmayın, bölünürüz, parçalanırız, dağılırız' diyorlar. Her zaman söylüyorum. Korkaklar zafer anıtı dikemezler. Korkaklar ileri gidemezler, ülkelerini büyütemez, milletlerine itibar kazandıramazlar."

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.