Bugün Batı Trakya Cumhuriyeti kurulmuştu...

31 Ağustos 2014 Pazar |

Metin Edirneli, Ajans Bg için yazdı.

Bundan 101 yıl önce bugün, Batı Trakya'da Müslümanlar yani Türkler Batı Trakya Cumhuriyetini kurmuşlardı. 

11 kişiden oluşan Batı Trakya Geçici Hükümeti yönetiminde, Hoca Salih Efendi ve Süleyman Askeri Bey dışında 9 kişi daha yer almaktadır. Bunlar, Mehmet Şükrü Paşa, Hacı İsa Efendi, Hilmi Paşa, Hafız Ali Galip Efendi, Hacı Saffet Efendi, Mehmet Şükrü Paşazade İbrahim Bey, Hüseyin Paşa, Hacı Beyzade Osman Nail Bey ile Hoca Mehmet Efendi’dir. 

Batı Trakya Bağımsız Devleti, 30 bin kişiden oluşan bir orduya sahiptir. Bunun 16 binini yerel halk, 8 binini Balkan muhaciri gönüllüler, 6 binini de Osmanlı ordusundan kaçıp gelen askerler oluşturur. Hedef, bu sayıyı en kısa sürede 60 bine çıkarmaktır. Yüzbaşı Cemil Bey komutasındaki 4000 bin kişilik mevcudun konuşlandığı yer, Darıdere yani Zlatograd’tır. 

2300 kişilik diğer bir grubun merkezi ise Kırcaali’dir. Ortaköy, Mestanlı, Eğridere ve Paşmaklı’da gerektiğinde geri çekilip esas kuvvetlere katılabilecek mevcudu küçük fakat hareket yeteneği yüksek süvari birlikleri yer alır. Ordunun geri kalanı ise ülkenin diğer kesimlerine yerleştirilir. 

Birçok ülkenin tanıdığı Batı Trakya Bağımsız Hükümeti’nin sınırları doğuda Meriç, batıda Struma-Karasu, güneyde Ege denizi, kuzeyde ise Kırcaali ve Ropçoz’ı içine alacak şekilde Filibe ovasına kadar uzanmaktadır. Rum ve Bulgarların da yaşadığı 23.591 kilometrekare büyüklüğündeki bu devletin nüfusunun ezici çoğunluğunu ise Müslümanlar yani Türkler oluşturmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.