Oy oranı ile güven oranı paralel gitmiyor

4 Şubat 2015 Çarşamba |

Bulgaristan'da komünist rejimin 1984 yılından sonra ülkedeki Türklere karşı uyguladığı asimilasyon politikası döneminde Türklerin adı silah zoruyla Bulgar adlarıyla değiştirildi.
1990'da komünist sistemin çöküşüyle birlikte Türkler adlarını geri aldı ancak zorla verilen Bulgar adları nüfüs dairelerinde kayıtlarda kaldı.
Türkler herhangi bir evrak almaya gittiklerinde zorla verilen Bulgar isimleri karşılarına çıkmaya devam ediyor.
Türklere zorla verilen ve nüfus dairelerinde hala kayıtlı olan Bulgar isimlerinin silinmesi için 1990 yılından bu yana Türklerin siyasi temsilcisi konumundaki partiler herhangi bir girişimde bulunmadı.
Aynı şekilde Bulgaristan'da ve Türkiye'de faaliyet gösteren Bulgaristan Türklerine ait sivil toplum örgütleri de zorla verilen Bulgar isimlerinin nüfus kayıtlarından silinmesi yönünde ciddi girişimler göstermedi.
Bulgaristan'da demokrasi yoluna adım atılalı 25 yıl geçti. Üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu ve halihazırda muhalefette bulunan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) isim konusunu bugün parlamentoda dile getirdi.
Hiç olmamaktansa geç olması daha iyidir diyebilirsiniz ancak HÖH'ün bu girişimi artık töhmet altında ve inandırıcılığı sorgulanır halde.
Geçen 25 yılda defalarca iktidar ortağı olan HÖH, kayıtlardaki bu isimlerin silinmesi için küçücük bir adım bile atmadı.
HÖH tarafından kayıtlardaki Bulgar isimlerinin silinmesi için 25 yıl sonra ortaya konulan bu istek belki samimidir ancak ülkedeki Türklerin büyük bir bölümü maalesef bu samimiyete pek inanamıyor.

Ne var ki, Bulgaristan zemininde oy oranı ile güven oranının paralel gittiğini düşünenler, HÖH'e karşı duyulan bu güvensizliği algılamakta zorluk çekiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.