Hıristiyan Alemi, Noel Yortusunu, Kutluyor

25 Aralık 2015 Cuma |

Albena Bezovska 

25 Aralık günü Hıristiyan alemi, Noel Yortusunu, yani Hazreti İsa’nın Doğumunu kutluyor. Noel Yortusu, en büyük dini bayramlardan biri olarak yeni bir başlangıcın, dünyada barışın sembolüdür.
İncil’deki metinlere göre, İsa, Yahudiye eyaletinde küçük bir şehir olan Beytüllahim’de dünyaya geliyor. Tanrı’nın Oğlu doğmadan önce,Roma İmparatoru Augustus genel bir sayımın gerçekleşmesini emretmiş. Herkes doğduğu şehire gidip kayıt olması gerekiyormuş.Davud'un soyağacından gelen Yusuf, Beytüllahim’e gitmesi gerekiyormuş. Annesi Meryem ile beraber oraya varınca, oradaki kervansarayda yer bulamıyorlar ve bundan dolayı da şehir dışındaki, çobanların gece koyunlarını kapattıkları bir mağarada gecelemek zorunda kalıyorlar.
Orada Meryem Ana, oğlunu doğruyor, yeni doğan bebeği bebek bezine sararlar ve ahıra koyarlar. İsa’nın Doğuşu sırasında gökyüzünde bir ışık görülür, bir melek gelir ve yakında bulunan çobanlara Dünyaya Kurtarıcı’nın doğduğunu müjdeler. Hazreti İsa’nın Doğuşunu her yıl hatırlayarak, bununla birlikte doğuşla gelen mesajı da hatırlarız. Tanrı’nın Oğlu, altın saraylarda değil de, mağarada doğdu, çünkü karanlık içine batan dünyada, Tanrı’nın Oğluna yer bulunamadı. Fakat Doğduğu andan itibaren tüm dünya seviniyor ve Doğumu kutluyor.

Orada bulunan çobanlar Tanrı’nın Oğlunun doğumunu ilk öğrenenler oluyorlar ve dinini ilk onlar veriyorlar. Melekler insanlara müjdeli haberi götürüyor, yayıyor.

Noel Yortusu günlerinin büyülü bir zaman, sevgi ve insanlar arasında iyiliğin hakim olacağı edebi umudun bayramı olduğu söylenir.Varsın tüm barış ve ışık dilekleri gerçek olsun!

bnr

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.