HÖH İçin Çember Daralıyor !

16 Nisan 2016 Cumartesi |

Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin ardından Lütfi Mestan’ın HÖH genel başkanlığından uzaklaştırmasıyla başlayan süreç hemen hergün yeni bir boyut kazanıyor.Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri Türkiye ziyaretinde saatlerce sınır kapısında bekletilen HÖH yetkililerine yönelik bu yaptırımın ardından, şimdi de HÖH’lü belediyelerle ilişkiler kesiliyor.
Yıllardır Bulgaristan Türklerinin ve Müslümanlarının desteğini almasına rağmen,tam bir hayal kırıklığı yaratan HÖH için artık çember daralıyor.Rus uçağının düşürülmesinin ardından Lütfi Mestan’ın Türkiye ve NATO lehine yaptığı açıklamanın ardından genel başkanlıktan uzaklaştırılması Türkiye için bardağı taşıran son damla oldu.
Mestan’ın kurduğu DOST Partisi kısa sürede kurultayını yapıp kuruluş işlemlerini tamamlarken, başta Türkiye’nin iktidar partisi olan AK parti olmak üzere, CHP ve MHP gibi ülkenin büyük partilerinin de desteğini almayı başardı.
Artık karşılarında sağlam bir alternatifin olduğunu gören HÖH yetkilileri geçtiğimiz günlerde yıllardır yapmadıkları bir şeyi yaptı ve Türkiye ziyareti gerçekleştirdi.Ancak bu ziyaret HÖH açısından tam anlamıyla bir şok oldu.Saatlerce sınır kapısında bekleyen HÖH Heyeti için Ankara çıkartması ise tabir-i caiz ise “Kapı Duvar” oldu.Hiçbir hükümet yetkilisi tarafından muhatap alınmayan HÖH Heyeti Bulgaristan’a eli boş geri döndü.
HÖH’ün ardından DOST Genel Başkanı Lütfi Mestan ve heyetinin Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyarette ise tam anlamıyla bir WİP Protokol uygulandı.
DOST Heyeti, başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, üç büyük partinin genel başkanı tarafından kabul edildi.
Yine DOST Heyetinin Ankara ziyaretinde görüştüğü AK parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki net bir tavır koydu. Mestan’ı duruşu nedeniyle takdir ettiklerini belirten Özhaseki;  “Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin (HÖH) Onursal Başkanı Ahmet Doğan, Lütfi Mestan’ın Türkiye ile yakın ilişkiler içinde olmasından sanırım rahatsız oldu. Bu nedenle Bulgaristan’daki Türk ve Müslümanların problemlerinin çözümü için daha fazla çaba harcayan birisini yetkisi olmamasına rağmen partiden ihraç ettirdi. Batı’nın demokrasi ve özgürlük anlayışı bu olsa gerek.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin üç büyük partisi DOST’a karşı olan dostluğunu partinin ilk kurultayında da gösterdi.AK Parti ve MHP’nin genel başkan yardımcısı düzeyinde temsil edildiği kongreye CHP’de milletvekili gönderdi.
Ancak başta AK Parti yetkilileri olmak üzere, Türkiye’nin HÖH’e karşı yaptırımları bununla da son bulmayacak gibi gözüküyor.Başta Bulgaristan olmak üzere, Balkanlara adeta Bursa’nın bir ilçesi gibi yaklaşan ve bölgede birçok önemli çalışmaya imza atan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa ile kardeşlik anlaşması olan HÖH’lü belediyelere gönderdiği bir yazı ile işbirliği anlaşmalarını askıya aldıklarını bildirdi. HÖH’e ikinci bir darbe ise, nüfusunun büyük bölümünü Balkan Göçmenlerinin oluşturduğu ve bu coğrafyaya yaptığı hizmetlerle bilinen Gaziosmanpaşa Belediyesinden geldi. Gaziosmanpaşa Belediyesinin yanında, Bursa Osmangazi Belediyesi de HÖH’lü belediyelerle diyaloglarını kesti.
İlişkilerin kesildiği belediyelerin başında ise Bulgaristan’da “Türklerin Kalesi” olarak gözüken ve HÖH’ün elindeki tek il belediyesi olan Kırcaali Belediyesi geliyor.Başta Kırcaali’de yaşayan Türkler olmak üzere, ülke genelinde ve Türkiye’de yaşayan birçok Türk ve Müslüman seçmen; “Biz sırf başkanlık Türklerin elinden çıkmasın diye kendisine son seçimlerde oy verdik, ancak Hasan Aziz bizim içimizden çıkan insanlara karşı yapılan haksız uygulamalar karşısında sessiz kaldı, kendisini kınıyoruz” şeklinde duygularını dile getirdiler.
Öte yandan AK Parti’nin önümüzdeki dönemde HÖH’e karşı yaptırımları iyice sertleştireceği, bunun yanında ise DOST’a mensup belediyeleri birer dost ve kardeş olarak görüp, her türlü desteği vereceği edinilen bilgiler arasında yer alıyor.
http://diyariturk.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.