Türkçe Katında Yaşamak

12 Nisan 2016 Salı |


Erdoğan Doğu

 'Seslenir seni bana ‘ova’m, ‘dağ’ım,
 Nere gitsem bulur beni arınmış.
 Bir çağ ki akar ötelere, Bir ak… ki yüce atalar, bir al… ki ulu oğullar, Türkçem, benim ses bayrağım.'

Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ‘’Türkçe Katında Yaşamak’’ adlı şiiri ile başlamak istedim…

Uzun uzun ;  Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi’nin (DOST) 1. Olağan Genel Kurulundan, katılımın nasıl yüksek olduğundan, salondaki herkesin gözlerinin içine yansıyan ışıktan, geleceğe karşı duyulan umuttan, kilometrelerce uzaktan destek için gelen insanlardan, genci yaşlısıyla salonun nasıl DOST DOST DOST DOST diye inlediğinden bahsetmek isterdim aslında.

Maalesef birileri bu sinerjiden korkmuş, birileri hiç vakit kaybetmemiş. Acaba nasıl bir açık yakalayabiliriz? Bizi zayıflatan bu sinerjiyi nasıl yok edebiliriz diyerek, özellikle Bulgar medyasını kullanarak çalışmalara başlamış. Bulgar medyası deyince, kimlerden bahsettiğim belli değil mi?

Genel Kurula, Milliyetçi Hareket Partisi’ni temsilen gelen Prof. Dr. Semih Yalçın’ın konuşmasında ‘’Ses bayrağımızın dalgalandığı her yer vatanımızdır’ sözlerindeki mecaz-i anlatımı, Geçmişin komplekslerinden kopamayan bazı Bulgarların anlamasını bekleyemeyiz tabi. 

Prof. Dr. Semih Yalçın’ın yazıma başladığım Türkçe Katında Yaşamak şiirinden esinlenerek böyle bir söylem gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu sözlerden fiziki anlamda Bulgaristan topraklarına yönelik bir talep çıkarmak anlaşılır gibi değil. Türkçe’nin bir imparatorluk dili olmasından dolayı diğer coğrafyalarda da konuşulması ve bu konuşulan yerlerin vatan kadar kutsal sayılmasının bir ifadesidir aslında bu söylem. Bu dilin ortak payda olması ile iki ülkenin sadece komşu olmadığının ortak maneviyata da sahip olunduğunun tezahürüdür bu cümle. 

Bulgaristan’ın sahip olduğu Türk nüfusundan dolayı, Bulgaristan’da yaşayan dil olan Türkçeden dolayı, Bulgaristan’a verilen manevi bir değerin yansımasıdır bu sözcükler.
 Nasıl ki; ses bayrağı kullanımı gerçekte var olan fiziki bir bayrak değilse, aynı cümle içerisinde kullanılan ‘’vatan’’ kelimesi de coğrafi bir toprak parçası değil manevi, kutsal bir değerdir.
Unutulmamalıdır ki; Bulgaristan ve Türkiye devletleri arasında ortak paydalar var oldukça, bilinçli olarak yapılan bu yaklaşımlar iki toplum arasında da karşılık bulmayacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.