Yayınevi, kısa film ve Putin

15 Şubat 2020 Cumartesi |

Nahit Doğu


- Yayınevi neden kurulamıyor?

En son Episkop Konstantin Preslavski Üniversitesi öğretim üyesi Menent Şükrieva’nın hazırladığı Türkçe-Bulgarca ticari terimler sözlüğünü görünce tekrar düşündüm. Bulgaristan’daki Türk yazarların kitaplarını basan ve dağıtımını yapan neden bir yayınevi yok?.
Razgrad, Şumnu, Rusçuk, Kırcaali gibi önemli şehirlerimizde yılda onlarca Türkçe kitap basılıyor. Ancak hiçbirinden veya çok azından haberimiz oluyor.
 Şairlerimiz şiirlerini kendileri kitaplaştırıyor. Baskı ücretlerini ceplerinden ödüyor ya da çok nadir de olsa belediyeler karşılıyor matbaa masraflarını.
 Hayır, sorun baskı ücreti değil, yazarlarımızın kitapları ‘kendin yaz, kendin bas’ üsülü olunca söz konusu kitabın ulaştığı kitle de eş dost çevresinden öteye geçemiyor.  
Örneğin Kırcaali’de genç bir şairimizin basılan kitabından Rusçuk’taki insanımızın haberi dahi olmuyor. Haberi olmayınca da kitaba ulaşamıyor.  
Yeni kitabın basıldığını sosyal ağalarda görseniz bile temin edebileceğiniz bir kurum yok.
 Son yıllarda yerleşen bir şablon var. Aman efendim Bulgaristan’da  Türkçe okuyan öğrencilerin sayısı fena düşmüş... Bir dili yaşatmazsan o dilin okunmasını beklemek akıllıca olmasa gerek.

- Kisa film fikri tam yerinde

Sofya merkezli Kültürel Etkileşim Derneği’nde çocuklar için kısa film yarışması fikri kimden geldi bilmiyorum ama her kimse alnından öperim.  
 Yanılıyorsam düzeltin lütfen. Bulgaristan’da ilk defa çocuklarımıza yönelik bu türden bir yarışma yapılıyor. Bazılarımız çocukların teknolojiye eğilimini kavrayamasa da Etkileşim Derneği, gençlerin ellerinden düşürmediği iletişim araçlarını Türkçe öğrenmek için kullanılması gerektiğini hatırlatıyor hepimize.
 Dernek, “21 Şubat Uluslararası Anadil Günü” münasebetiyle ortaokul ve lise öğrencilerinin katılabileceği kısa film yarışması düzenliyor. Yarışmaya gönderilecek videoda fıkra canlandırılması gerekiyor. Kısaca özetleyecek olursak Anadili Türkçe yaşanacak...  Şablonlara takılıp kalanlara duyurulur. 

- NATO üyesiyiz ama Putin’e güvende birinci sıradayız
Amerikan Pew Araştırma Merkezi’nin kamuoyu araştırmasına göre, Bulgar vatandaşlarının yüzde 62’si Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e güven duyuyor. 
 Merkezin, 33 ülkede gerçekleştirdiği Rusya ve Rus lideri Putin’e karşı gösterilen kamuoyu tutumunu tespit etme yönündeki araştırmasında küresel çapta Putin’e güven duyan ülke vatandaşları arasında yüzde 62 ile Bulgaristan birinci sırada yer aldı. Bulgaristan NATO üyesi ama vatandaşlarının çoğu Putin’e tapıyor. Avrupalıyız ama Balkanlar'da yaşıyruz gibi bir şey olsa gerek.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.