Göçmenlerin ezici çoğunluğu ‘EVET’ dedi..

12 Eylül 2010 Pazar |

RAMO RAMO ŞARKISININ ETKİSİ VAR MI?
AK parti Bursa’da göçmenlerden güler yüzünü esirgemiyor ve aralarına mesafe koymuyor. Hatta partililer şenliklerde ‘Ramo ramo’ bile oynamaya ihmal etmiyor..  'Ramo ramo'nun etkisini Mümin Topçu yorumladı.

BURSALIYI İSTİKRARSIZLIK KORKUTTU , OYLAR YİNE ŞAŞIRTTI

Türkiye’deki Referandum sonuçları artık biliniyor, yorumlar yarından itibaren medyada geniş yer alacak. Ben Bursa’daydım ve göçmen camiasının nabzından,görüşlerinden haberdar oldum. Bilinen bir gerçek var; Bulgaristan göçmenlerinin çoğu Türkiye’deki seçimlerde her zaman sol partilere oy vermişlerdir.Batı Türkiye’de ,yani göçmenlerin yaşadığı bölgede, genellikle sol partilerin seçimleri kazanması geleneksel hale gelmiştir.
Fakat son yıllara baktığımızda ,özellikle Bursa’da, görüyoruzki bu gelenekten bir kayma var.Bursa seçmeninin çoğu artık Ak Parti’ye oy veriyor. Nilüfer ilçesi hariç bugünkü Referandumda Bulgaristan göçmenlerinin belki yarısından fazlası “Evet” oyu kullandı,çünkü bu üç milyonluk kentin nüfusunun yüzde altmışı Balkan göçmeni ve bunların yarısından fazlası bizim hemşerimizdir.
Aslında göçmenlerimiz koyu birer Tayip Erdoğan hayranı olmuş değil. Layiklikten, Cumhuriyetin değerlerinden ve yine Balkan kökenli olan Atatürk’ün ilke ve görüşlerinden taviz vermemektedirler.
Burada sormadan edemiyoruz; Neden İzmir, Balıkesir, Bilecik,Tekirdağ, Edirne, Aydın, Adana, Mersin gibi büyük göçmen kentlerinde Referandum için “Hayır”oyu çıkarken, Bursa gibi yoğun bir göçmen şehrinde “Evet”oyları biraz fazla çıktı…
Bunun nedenini anlamak için yaptığım araştırmaların sonucu siyasi açıdan biraz tuhaf ve ilginç. Bilindiği gibi, Bursa çok gelişmiş bir sanayiye sahip, göçmenler ise eğitimli ve genellikle meslek sahipleridir, gelişen ekonomik kataklizmalardan Bursa pek etkilenmedi. Zira seçmeni artık kendi refahını, aile saadetini ve gelirini düşünüyor hale büründü. Bursa göçmen camiası bugün ev, mülk sahibi oldu , bir çoğu genç yaşta emekli oldu ve huzurlu yaşamın tadını hissetti ve bunun bozulmasına artık gönlü razı değil. Bu hükümet giderse işimi, kariyerimi kaybederim korkusu onun kafasına, dışarıya pek yansımayan, duygu ve his olarak yerleşti. Bursa sanayisi zayıf olana Adana’yla kıyasladığımızda ulaştığımız sonuç bizi kanıtlamış oluyor…
Bu arada Ak Parti’nin Bursa yöneticilerinin de payını gizlememekte yarar var. Göçmenlerden güler yüzlerini esirgemiyorlar ve onlardan mesafeli durmuyorlar. Hatta şenliklerde ‘Ramo ramo’yu bile oynamaya ihmal etmiyorlar…
Kosmopolit İstanbul’a gelince ayni sıcak yaklaşım pek gözükmüyor, ayni partinin İl Başkanı olan Azis Babuşcu “Bultürk”gazetesi temsilcileriyle bir görüşmede, Bulgaristan göçmenlerinin kendilerine oy vermediğini belirtmişti. Belki de şimdilik buna kendilerinin ihtiyacı yoktur
Türkiye’deki Referandum oldu bitti, göçmenler yine Memleket yollarına düştüler. Cevizler ve ayvalar toplanacak,devrilen bacalar tamir edilecek.
Yahu, Boyko, açsana şu kapıları, eski göçmenlerimiz de biraz Rodop dağlarında kuşburnu toplasınlar. Asıl maksat oraların serin havasını koklamak…
Annadınnı!
 12092010

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Biz İzmir'de evet demedik galiba cogumuz ama yine de bilmem.

Sadık

Adsız dedi ki...

İzmir'de Kürt-Kızılbaşlar,Arnaut,Boşnak,Pomak ve onların kuyruğu olan bulgaristan Türkleri kazandı.

rodop kartali dedi ki...

EVET:) hadi hayirlisi bakalim

Adsız dedi ki...

evet dedim cunku isten atilmak istmiyorum. evet dedim cunku daha once oteki partileri gordum ne yaptilar turkiye icin. evet dedim cunku insanlarin isi gucu olmasini istiyorum.

Adsız dedi ki...

bursanın krizden etkilenmediğine kesinlikle katılmıyorum ki krizden en fazla etkilenen şehirlerin başındadır bursa. burada kapanan fabrikaların sayısını da araştırmanızı isterim. peki neden evet dediler? çünkü bursadaki göçmen nufusu göçmenlerin muhafazakar klesimini kapsamaktadır. dediğiniz gibi sol fikirli olmadı hiç bursa ve bursada ki göçmenler.

Adsız dedi ki...

neden işini kaybetme korkusu olarak v.b. yaklaşılıyor olaya, bu seçim değildi, seneye oalcak olan seçimde bu düşünceler ile oy verilebilir ama bu seferki çok farklı bir olaydı

Adsız dedi ki...

Anadolu Türkleriyle beraber hareket etmesi gereken bg.Türkleri anlamsız bi şekilde körü körüne başka ırkların peşine takılıyor,çok yazık.

Adsız dedi ki...

Tamamda baska irklarin pesine takildiklarini nereden cikardin, anlatir misin?

Adsız dedi ki...

arkadaşlar önce %94 oranında evet oyu veren şehirlere bakın ve onların amaçlarını bi düşünün ve aynı kareye bg göçmenlerini koyun burda bi yanlışlık yok mu? hangi noktada birleşiyoruz ki biz onlarla? bg türkleri artık aziz nesinin ''bg de türkler, tr de kürtler '' düşüncesini destekler gibi hareket ediyorlar.

Adsız dedi ki...

Bulgaristan turkleri koyunun ozu .

Bg da fasist Parti DPS-yi. Turkiye'de ise tarikat dincileri destekliyorlar.

Onlari ben artik turk yerine saymiyorum.Olsa olsa komunist ve kurd olmali bu akilsizlar.

Adsız dedi ki...

ağzımı bozmak istemiyorum ama adsız diye yazı yazan salağa sadece şu kadar söyleyeyim sen nesin ki benim türklüğümü sorgulayacaksın. dünyada öz saf bir türk topluluğu kaldıysa o da bizleriz çünkü biz türklüğümüzü muhafaza etmek için maddi manevi bedel ödedik sizin gibi hazır vatanı elden kaçıracak körlerden değiliz. tabi ki dps yi desteklicez çünkü o bizim partimiz bursa başta olmak üzere türkiyenin herhangi bir yerinde evet oyu veren bütün balkan türklerine de yazıklar olsun derim başka da demem yaşadığı toprakların gavur eline esir düşmesinin acısını yaşayan ve bunun sonucunda doğup büyüdüğü öz yurdundan koparılıp muhacir olan bizler daha rumeliyi kaybetmenin acısını unutamadan nasıl olur da anadoluyu taksim etmeye andı olan akp yi destekleriz. bunların yaptığı hiçbir harekette hayır aramayın.

Adsız dedi ki...

HİÇ KİMSENİN OYUNU ETNİK OLARAK KABUL EDEMESİN NEREDEN BİLYORSUN BİZLERDE HEPİMİZ HAYIR VERDİK BU BİR ÖVÜNÇ YADA YARAN MA MESELESİ DEGİLDİR.LÜTFEN KİMSENİN OYUNA İPOTEK KOYMAYIN VE VE KENDİNİZE PAY ÇIKARMAYIN AYRICA EVETÇİLER ANADOLUNUN BÖLÜNMESİNE TÜRKLÜGÜN BİTİRİLMESİNE EVET DEDİNİZ BİZ ÜÇ ÜNCÜ NESİL GÖÇMEN TORUNU OLARAK HALA BUNUN ACISINI VE EZİKLİĞİNİ ÇEKMEKTEYİZ HER NE KADAR OLSA DA BU TOPRKLAR BİZİM ANA VATANIMIZ BİZ KENDİ VATANIMIZA İHLAK OLDUK VE BU VATANIN SAHİBİYİZ NE AZINLIK NE NE DE AKP YE YALAKALIK YAPACAKLARDAN DEGİLİZ MÜSLÜMAN MİLLİYETÇİ ÖZ TÜRKLERİZ.ONUN İÇİN SAKIN HA ...

ABDURAHMAN ARDAHAN MANAFOĞLU dedi ki...

BURSA'DA GÖÇMENLER EVET DEDİ DİYOR MÜMÜN AGAM. BEN GÖRÜKLE GÖÇMEN KONUTLARINDA SANDIK GÖREVLİSİ İDİM.ŞİMDİ SİZE SONUCU SÖYLÜYORUM %81 HAYIR %19 EVET.EN DOĞRU ANALİZ BU.DEVAMI BURSA HİÇ BİR ZAMAN SOLUN KALESİ OLMADI,1952 GÖÇMENLERİ FANATİK ADALET PARTİLİ İDİ,1968 GÖÇÜ İLE GELENLER ECEVİT'Çİ,1989 GÖÇÜ İLE GELENLER RÜZGARA GÖRE OY VERDİLER, YANİ ÇIKARI OLDUĞUNU8 DÜŞÜNDÜKLERİ PARTİYE. YIDIRIMDA AK PARTİYE VERDİLER ,ÇÜNKÜ YILDIRIMDA HER AY ERZAK DAĞITILIYOR,KÖMÜR DAĞITILIYOR,BURADA BİR TEZAT'A DİKKAT ÇEKMEK İSTERİM ERZAK YEŞİL KART ALAN GÖÇMENLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU YILDIRIMDA AMA BULGARİSTAN PASAPORTLARININ ÇOĞUNDA BULGARCA İSİMLER VAR.BU MENFAATİN OY KULLANMADA NEKADAR ETKİLİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR. ŞU AN BURSA'DA YEREL YÖNETİMLERDE ARNAUT VE GÜRCÜLERİN ETKİNLİĞİ HİÇBİR ZAMAN OLMADIĞI KADAR FAZLA.BURADAN HAREKETLE TÜRKİYE'DEKİ ETNİK AZINLIKLARIN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞUNUN REFERANDUMDA EVET OYU KULLANMIŞLARDIR. BULGARİSTAN GÖÇMENLERİNİN BİR KISMI DA MENFAATİN YANINDA OLMAYI YEĞLEMİŞLERDİR.TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ OLUŞTURAN ETNİK YAPIDA KENDİNİ TÜRK OLARAK TANIMLAMAYI KENDİNE YEDİREMEYENLER YENİ BİR ÇATI BULMUŞLARDIR. BU DA ÜMMETÇİLİKTİR.BU GÜN İKTİDAR PARTİSİNE OY VERENLER GİBİ İKTİDARIN NİMETLERİNDEN FAYDALANANLAR DA TÜRKLERİN DIŞINDAKİ AZINLIKLARDIR.BU GÜN BAKANLAR KULULUNDA KAÇ ADET ETNİK KİMLİĞİ TÜRK OLAN BAKAN VARDIR?YA BAŞBAKANIN YARDIMCILARININ KAÇ TANESİ TÜRK'TÜR,YA İKTİDARI DESTEKLEYEN ZAMAN GAZETESİNDE ETNİK KİMLİĞİ TÜRK OLAN KAÇ ADET GAZETECİ VARDIR? SONUÇ OLARAK DEVİR ATATÜRK'TEN VE TÜRKLERDEN ÖÇ ALMA DEVRİDİR. BU DEĞİRMENE SU TAŞIYANLAR NE ZAMAN UYANACAK BİLMİYORUM.İNŞALLAH GEÇ OLMADAN UYANIRLAR VE YENİDEN TÜRKİYE'DE ''NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE''SÖZÜ TEMEL BULUR. BU DA BENİM YORUMUM..

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.