Muhterem Din Kardeşlerim!
On bir ayın sultanı, evveli rahmet, ortası mağfiret,sonu cehennemden azad etme özelliği olan ramazan ayını yeniden idrak etmenin ( misafir etmenin) sevinç ve huzurunu yaşıyoruz. İki aydan bu yana peygamberimizin öğrettiği duayı okuduk “ Allah’ım recep ve şaban aylarını bizlere mübarek kıldığın gibi bizleri ramazan ayına ulaştır”. Niçin ramazan? Diye sesli düşünsek! Aklımıza ramazan ayının birçok hikmetleri gelir. Ana hatlarıyla bazılarını hatırlamaya çalışalım. Mesela: 611 yılında, Peygamberimiz kırk yaşındayken, ramazan ayının son günlerinde vuku bulan Kadir gecesinde iki önemli olay yaşanır: 1. Hz. Muhammed’e nübüvvet mührü verildi ( son peygamber kılındı). 2. Yüce Allah’ın bütün insanlara son seslenişi Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetleri nazil oldu ve 22 yıl 3 ay 13 gün içinde tamamlandı. Ramazan ayrıca manevi arınma mevsimidir, oruç ayıdır - Müslüman tuttuğu oruçlar sayesinde adeta melekleşir! Melekler nurani varlıklardır yemezler içmezler, cinsiyetleri yoktur! Müslümanlarda farz olan ramazan oruçları sayesinde imsaktan, akçam namazına kadar nefislerini dizginlerler! Günlük hayatta helal daire içinde yer alan: Yeme, içme ve evli olan Müslümanların doğal hakkı olan fiili birliktelik. Ramazan ayı boyunca, sahurdan, akşam namazına kadar olan zaman dilimi içinde “yeme, içme ve fiili birliktelik” haram kılınmıştır. İslam’ın beş temel esası vardır. Onlardan biri oruçtur ve oruç bu aya mahsustur. Mevlam Bakara suresinde "Ey imân-edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz." Önceki dinlerde de önemli yeri olan oruç, bugün ne yazık ki hayvansal gıdalardan yememek suretiyle, adeta perhiz mahiyetine dönüşmüş bir oruç şeklini görüyoruz. imkanı olduğu, buzdolabı dolu olduğu halde sırf Allah rızası için yemeyen, içmeyen- orucunu tutan müminlerin mükafatı ne olmalı? Peygamberimiz (s.a.s) bir kudsi hadiste Yüce Allah’ın “ Oruç benim için tutulur ve mükafatını bizzat ben veririm” buyurur. Cennette bir de oruç tutanlara özel bir “ Reyyan” kapısının olduğunu hatırlayalım. Ayrıca peygamberimiz (s.a.s) “ Kim inanarak ve mükafatını Allah’tan bekleyerek oruç tutarsa geçmiş günahları bağışlanır”, son bir hadisi daha hatırlayalım “ oruçlunun iki sevinç anı vardır, biri iftar saati ikincisi de ahiretteki mükafatı… orucun hikmetlerinden sadece bir tanesi, aç kalanların, durumu uygun olmayanların halini anlamak ve daha duyarlı hale ulaşmak diyebiliriz. Unutarak yeme içmeyle ilgili peygamber efendimiz (s.a.s) “Kim unutarak yer içerse o kişi farkına vardığında yemeyi içmeyi kessin ve orucuna devam etsin, nitekim Allah’ın fazlıyla o yedirilmiştir” buyuruyor.
Muhterem kardeşlerim!
Dinimiz, yardımlaşma ve dayanışmaya son derece büyük önem verir! Bundan dolayıdır ki ramazan ayında sağılığımıza şükür mesabesinde “ fıtır sadakası” veriyoruz. Başmüftülüğümüz tarafından fıtır sadakası ile ilgili belirlenen miktar 3 lv’dır. Bunu bütün Müslümanlar, zengin-fakir fark etmez verirler!
Sosyal yönümüzü pekiştiren bir de ramazan sofraları var. peygamberimiz(s.a.s) “kim ki oruc tutana iftar yemeyi ikram ederse, oruç tutanın sevabından eksilmeden,Yüce Allah ikram eden kişiye oruç tutmuş gibi sevab ihsan eder”. Haliyle sevabımızı katlamaya, amel defterimizi daha sevaplı hale getirmeye çalışalım. Ramazan kur’an ayıdır, okunan mukabelelere (hatimlere) katılalım, kur’anın mealini okuyalım, mevlam bize ne buyuruyor sorularına cevap aramaya çalışalım. Yatsı namazlarına müteakip sünnet olan bir de teravih namazlarımız var, onları da eda etmeye çalışalım. Dinimize göre zengin, borcu olmayan, temel ihtiyaçlarını tedarik etmiş ve 3.500 lv. parası olan kişidir. Onların da 40/1 zekat vermeleri farzdır. ( konuyu ramazan ayında daha sonraki makalelerimizde ele almaya çalışalım).
İftar Duası
“Allahümme Leke Sumtü ve bike Amentü, ve aleyke tevekkültü, ve ala rizkuke eftartü” - Allah’ım senin rızan için Oruç tuttum, sana inandım, sana tevekkül ettim ve senin verdiğin imkanlarla( rızıklarla) ben orucumu açıyorum.
Sevgili kardeşlerim!
Ramazanla ilgili söylenecek pek çok şeyler var, ancak konunun edebiyatı ve ritoriği değil de, pratiği önemli olduğu için, konu özetiyle arz edildi!
Mevlam bu fırsat günlerimizi ihya edenlerden eylesin. Kuran okuyarak nuralanan, zekat vererek arınan, oruç tutarak imanı kamile ulaşan… Salihlerden eylesin.
Bu duygu ve düşüncelerle 20.07.12- Cuma günü başlıyacak olan Ramazan ayınızı kutlar, Yüce Allah’tan sıhhat ve afiyetle, ibadet ve taatlerimizle, 19.08.12 tarihinde bayramı hak ederek ulaşanlardan olmamızı niyaz ederim. Allah’a emanet olun.
Beyhan MEHMET
KIRCAALİ MÜFTÜSÜ
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.
0 yorum:
Yorum Gönder