YÖK, Bulgaristan’dan alınan üniversite diplomalarına denklik vermeyi neden durdurdu?

18 Kasım 2012 Pazar |


YÖK 5 Temmuz 2012 yılında Bulgaristan diplomalarına denklik vermeme, hatta dondurup tanımama kararı aldı. Bunun sebebi de Bulgaristan’da sahte not belgesi ve diploma basılması iddiası. Bu konuyla ilgili basında epey haber çıktı. Fakat biz olayın aslına bakalım. İşler nasıl buraya geldi, gerçekten de yıllardır Bulgaristan’da sahte diploma mı basılıyordu?

Elbette hayır! Ben bütün eğitimini Bulgaristan'da yapmış: 4 yıl Filibe Paisiy Hilendarski Üniversitesi'ne bağlı Kırcaali Lyuben Karavelov Şubesi'nde lisans, 2 yıl da Sofya  St. Kliment Ohridski Üniversitesi'nde lisansüstü okumuş biri olarak ne böyle bir şeye tanık oldum ne de duydum. Bu sözünü ettiğim iki üniversitenin Bulgaristan'da en saygın üniversiteler olduğu herkesçe bilinir.
Aslında diğer üniversitelerde de pek sahte diploma olayları olmaz. Akademik çevrelerden herhangi biriyle konuşmuşluğu olan herkes bilir ki,  Millî Bilgi ve Belge Merkezi (NATSİD)’in notlarından diplomalarına kadar titizlikle kontrol edilir. Sadece her ülkede olduğu gibi,  Bulgaristan’da da çok nadiren ortalıkta sahtecilik söylentileri dolaşır. O da söylentiden ibaret kalır. Ancak Sofya’da okurken,

Türkiye'den gelmiş Sofya Tıp Üniversitesi'nde okuyan üniversite öğrencileriyle sohbet sırasında onlara niye Bulgaristan’ı seçtiklerini, yeni geldikleri için ne gibi zorluklarla, kısacası nelerle karşılaştıklarını sorduğumda bana Türkiye'de sınava girerken 3 aşamadan geçtiklerini, ilk aşamada en zayıfların elendiğini, ikinci aşamada ise okuyacakları bölümü seçtiklerini, üçüncü aşamada ise o bölümle ilgili sorular verildiğini, normalde birinci aşamada elenen en zayıfların geldiklerini, ikinci aşamada istedikleri bölüme giremeyenlerin de geldiklerini,

Bulgaristan vatandaşları, her dönem başı 470 leva (242 avro) öderken çifte vatandaşların 3 bin avro, yabancıların ise 6 bin avro ödediklerini paylaştılar. Dağda teröristlerle savaşmaktan korktukları için mutlaka herhangi bir üniversiteye yerleşme gereği duyduklarını itiraf edenler de var.

İlk geldiklerinde şehri dolaşmaları, Türkiye ile Bulgaristan'ın bürökrasisinin işleyişi farklı olduğundan, Bulgarcayı bilmediklerinden dolayı herhangi bir belge işlemi görmeleri bir yana acıktığında dükkândan yemek almakta bile zorluk çekerler. Yabancı oldukları için 1 yıl Bulgarca ya da İngilizce hazırlık okurlar. Fakat bu bile yetersiz kalır. İlk önce o dili öğrenecekler, sonra da o dilde bilimi. Onların işi de gerçekten zor. Ne kadar da çabalasalar Bulgaristan vatandaşları kadar başarılı olamıyorlar, bu yüzden de yüksek not çıkaramıyorlar. Ancak Türkiye'deki üniversitelere yatay geçiş yapmak için birinci yılı bitirirken yüksek not çıkarmaları gerek. Bunu kendi bilgileriyle başarmaları çok zor. Ama yine de yüksek not çıkaranlar olur.

Türkiye'den gelen üniversite öğrencileri çevrelerinde sıkça para karşılığında not konusunda kolaylıklar sağlandığı, bunu da aracıların üstlendiği, o aracıların ya mola vakti ya da kafeteryalerde öğrencilere yaklaşıp pazarlık yaptıkları, normalde böyle şeylerin en çok Türkiyeli bir de yabancı öğrencilerin akın ettiği üniversitelerde olduğu söylenir. En çok akına uğrayan üniversitelerin Sofya'daki Tıp Üniversitesi'yle Teknik Üniversitesi bir de Filibe'deki Tıp Üniversitesi olduğunu biliyordum, ancak Varna'da okuyanlarla pek irtibatım olmadığı için oradaki Teknik Üniversitesi'nin de olduğunu bilmiyordum. Fakat buradan da görülüyor ki Bulgaristan'da bu olaydan en çok sadece 4 üniversite doğrudan etkilenmiştir.

Dikkat edilirse YÖK, bu kararı 5 Temmuz 2012'de almıştır, oysa Türkiye'den gelen öğrenci akınını, onların bilgisiz yüksek not almalarını en az 5 yıldır duyuyoruz, biliyoruz. Duyduklarım önceleri bana hayal, fantazi de gelse 3 yıldır ben de buna benzer olayları birinci şahıslardan dinlemeye başladım. Bu kadar zamandır YÖK neredeydi. Üstelik Bulgaristan diplomalarını tanımayarak bütün ülkedeki üniversiteleri ve öğrencileri aynı kefeye koyuyor. Sırf 3-4 üniversite para için eğitimin kalitesinden taviz vermiş diye bütün ülkenin diplomaları dondurulamaz. Bu şekilde Bulgarıstan eğtimine, Bulgaristan'da kendi bilgilerine güvenerek bileğinin hakkıyla diplomasını almış öğrencilere, özellikle Türkiye’deki eğitime ilgi duyup lisansüstü ya da doktora eğitimi görmek isteyen Bulgaristan Türklerine hem haksızlık hem de hakaret  ettiğinin farkında değil midir? Bulgaristan'da öğrendiklerini Türkiye'de başarıyla hayata geçirenler de epey fazladır. Kaldı ki, üklenin maaşları düşük olduğu için Bulgaristan geneli dönem başına ödedikleri paralar çok daha düşüktür. Dolayısıyla ayriyetten okula gelmeden not yazdıracak ya da notlarını yükseltecek parası yoktur. Kendimden örnek vereyim: Kırcaali'de 2004’te lisans okumaya başladığımda dönem taksitleri sadece 90 levaydı, bu da 46 avro eder, 4. sınıfı bitirmek üzereyken 120 levaya, yani 61.5 avroya çıkmıştı. 2009-2011 yılları arası Sofya'da lisansüstü okurken 230 levaydı. Burda görülmesi gereken durum şu: dönem taksitleri ortalama Bulgaristan geliri düzeyine göre belirlenir, o da düşüktür. Bulgaristan eğitim sisteminde yetişenler, sisteme yabancı olanlardan daha az enerji harcasalar da daha başarılıdırlar. Bu yüzden de parayla yüksek not yazdırmaya, sahte transkript, diploma çıkartmaya ihtiyaç duymazlar. Bulgaristan’ın eğitim sisteminde yetişmeyenler de böyle şeylere gereksinim duymadan başarılı olabilir, fakat daha fazla enerji harcamaları gerekir.

Asıl konumuza dönelim. Akıllara ister istemez şu sorular geliyor: YÖK'tekiler böyle karar aldıklarına göre acaba Bulgaristan'daki öğrencilerin tamamının okula gitmeden sınıf geçtiklerini, parayla sahte transkript ya da diploma bastırdıklarını mı düşünüyorlar. YÖK, neye dayanarak böyle bir karar almıştır, Bulgaristan eğitimini ve bütün üniversiteleri en ince ayrıntısına kadar araştırıp da mı böyle bir sonuca varmıştır? Tabiî ki hayır. YÖK'ün böyle bir karar almasının asıl sebebi Sofya'daki Tıp Üniversitesi'nde eğitim gören Türkiyeli bir öğrencinin Türk üniversitesine yatay geçiş yapmak için verdiği transkript belgesini Büyükelçliğin araştırması sonucu sahte çıkması.

Geçen yıl da sahtecilik olayından şüphe edilerek üzerine gidilmiştir. Eğitim Bakanı Prof. Sergey İgnatov'un dediğine gore, geçen yıl 80 civarında öğrenci mezun olmuştur. 57'sinin diploması için sahte mi değil mi diye NATSİD'e soruşturma gelmiştir. 57'sinin de diplomasının normal olduğu görüldü.

Ben bu sorunun çözüleceğini, yani dondurmaların kalkacağını düşünüyorum, çünkü YÖK'ün sadece bu sebepten dolayı böyle bir karar alınmasında ve Türkiye'nin Bolonga Süreci'ne 2001'de Bulgaristan da olmak üzere bütün Avrupa Birliği ülkelerinin diplomalarını tanıyacağım diye katılıp, imzasını atıp da tanımamasında bir mantık yok. Üstelik Türkiye diğer ülkelerle ilişkilerine olduğu gibi Bulgaristan'la ilişkilerine önem verir. İki ülke ilişkilerinde eğitim ilişkileri de önemli yere sahiptir. Bence YÖK'ün bu kararı aniden alınmış kısa vadeli bir karardır. Belki de böyle bir karar almasının asıl sebebi Türkiye'den gelen öğrenci akınını azaltmak ya da onun önüne geçmektir. Sonuçta Bulgaristan vatandaşlarından 15-20 kat fazla ödeyerek Bulgaristan ekonomisine katkı sağlanıyor. Amaç ekonomik sebeplerden dolayı bunun önüne geçmekse, yani para akışını Türkiye'de tutmaksa sorun başka yollarla da çözülebilir. Türkiyeli öğrencilerin Bulgaristan'ı seçmesinin sebepleri ise Türkiye'ye en yakın AB ülkesi olması, diplomalarının bütün Avrupa'da tanınması ve onlara göre fiyatların düşük olmasıdır.

Türkiye’den gelen öğrenciler, Bulgaristan ekonomisini biraz olsun canlandırıyor. Bulgar hükümeti hem bu sebepten dolayı hem de bütün Bulgaristan öğrencilerine yapılan haksızlıktan dolayı bu konuda daha sert tepki göstermeli ve daha aktif olmalı, YÖK yetkilileri de daha sağduyulu.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Bunların %99'u asker kaçağı. PKK'dan korkusuna geliyorlar.

Adsız dedi ki...

İyi de... Filibe'de eğitim gören Türk öğrencilerden,şu veya bu şekilde Atakan'a bir uğramayan var mıdır? Filibe'de öğrencilerin % 80'inin sınavları nasıl aldıkları bilinmektedir.ÖSS sınavlarını kazanıp, tercih ile okuyanlara sözüm yok. Maalesef kuru odunun yanında yaş olanı da yanar. Başarılı olan çocuklar zaten Türkiye'de eğitim görür. Bulgaristan'da "eğitim" alanların %80'i başarısız öğrencilerden oluşur. Yani oraya baba parası yemeye giderler. Orada harcadıkları parayla Türkiye'de bir iş kursalar, daha kazançlı çıkarlar. Herkes üniversiteli olacak diye bir şey yok, hele kapasitesi olmayanlar... Parayla üniversite bitirecek, devlete ve millete faydalı olacak...
YÖK'ün kararı çok isabetli...

Adsız dedi ki...

Bulgaristan'da gece gündüz okuyup da saç akartan Türklere (Bulgaristan Türklerinden söz ediyorum) ayıp olmuyor mu? Onlar ana vatan Türkiye'de okumaya karar verseler aynı muameleyi görecekler. Türkiye'den gelen dökükler (dikkat ettiysen "Türk" demiyorum, aralarında arap da var, kıro da var) yüzünden. Zaten görüyorlar da.
Türkiye Bulgaristan Türkleriyle daha sıcak diyalog kurmalı. Eğitim yoluyla da ilişkilerini sağlamlaştırmalı.
3-5 kro ya da sözünü ettiğin atakan gibiler yüzünden Bulgaristan Türklerine haksızlık edilmemeli. Sonuçta Türkiye bütün dünyada yaşayan Türklerin ana vatanı. Türkiye'de eğitim görmek isteyen Bulgaristan Türkleri de var. Bulgaristan Türklerinin eğitmenlerine rüşvet vermesi bir zana 100 avroyla 1 ay geçinmek zorunda kalıyorlar. YÖK bunları hesaba katmalıydı, sonuçta bir devlet kurumu. Demek ki aldığı karar o kadar da isabetli değilmiş.

Oysa "Sadece Türk vatandaşlarını kapsıyor" diyebilirdi. ("Türk öğrencisi" deyimi kullanılmamış, "Türkiyeli öğrenci" deyimi kullanılmış, çünkü onların hepsi Türk değil, aralarında kürt de var, arap da var.). Bulgaristan vatandaşı Türklerin babalarında yiyecek para yok.

YÖK ne biçim bir devlet kurulu. Daha bu konuları araştırıp öğrenmekten bile aciz. Herkesi aynı kefeye koyarak işin kolayına kaçıyor. Bu acizlik değil de nedir. İşin kolayına kaçmak sadece acizlerin işidir.

Adsız dedi ki...

kurt memurlar gumrukte de sıra bekletıyorlar saatlerce kuyruk arama tarama .bazen rencıde edıcı muamele.sırf tukıye nın ımajı zedelensın

Adsız dedi ki...

Askıya alınma olayında emeği bulunan tüm riyakar diplomatların ve aldıkları duyumlara göre hareket eden aciz YÖK bürokratlarının .............
"Kurunun yanında yaş da yanar" deyimini duymuştum ama bir kaç kuru ağaç için tüm ormanı ateşe verenlere hakkımız helal olmaz.

Adsız dedi ki...

tehni4eskide atakani tanimayan yoktur . sinawlari parasiz alan bi kac kisi var ewet muthis kopya cekiolar ... helal olsun onlara onun disanda PU da parayla alincak cok az ders var zaten sinava girsen veriolar hersene ayni sorular turkiyede ilk okul mezunlari zorlanmaz .. TIP fakultesine gelince orasi gercekten zor cok para istiyolar bi anotomi sinavi 1000lv yaparmi gerci sofyada daha pahali kisacasi bulgaristndan alinan diplomalarin sayilmasi cok yanlis olur

Adsız dedi ki...

Bütün diplomları askıya almak yerine Türkiye'de sınavdan geçirip de almaları ya da eksik varsa tamamlasın diye zaman vermeleri daha mantıklı olmaz mı? Düne gelince bütün dünyada olduğu gibi Türkiye de, aynı yöntemi uyguluyordu. Hem sen Bulgaristan'da ciddi ciddi ders okuyup da sınav almanın ne olduğunu bilir misin? 1 000 leva bulamayan binlerce Bulgaristan vatandaşı var, o vatandaşlara haksızlık etmeye vicdanın nasıl el veriyor?

Adsız dedi ki...

1. Şüphe ediyorum her sene aynı soruları sorduklarından.
2. Her sene aynı soruları bile sorsalar konunun içeriği o kadar da basit değildir.
3. Sen Bulgaristan dışında daha sıkı olduğunu nerden biliyorsun?
4. Hocalar, istese kopye çekenleri yakalayamaz mı sanıyorsun, demek ki geçmelerini istiyorlar. Sadece gözdağı vermek için 1-2 kişiyi yakalıyorlar, hepsi bu. Bazı zevatlar da kopye çekebildik, ne büyük iş yaptık sanıyor. Oysa hocalar bazı derslerin öğrenciler için ağır olduğunu bildikleri için izin veriyor, yoksa doğru düzgün öğrenmesini isteseler o kadar kolay sınıf geçemezler. Zaten bugün Bulgaristan'da okutulan dersler ya komuzmden kalan ya da pröfesörlerin doldurduğu ağır teorilerle doludur. PU'da ağır dersleri alamayacağını bildikleri için çok zorlamamış olabilirler, ama parayla diplomaalan, sahte transkript çıkartan yok.
5.Sen PU'da parayla sınav alan birini kendi gözlerinle gördün mü, PU'da hangi öğretmenin dersi parayla alınmıştır, isim ver bakalım (nasıl olsa anonimsin, ip'ini kimsearaştırmaz, eğer araştırırlar diye korkuyorsan bir internet kafeye git, orada o kişinin ismini yaz)! Burda ezberlenmiş sokak laflarını ötme! Belli olmaz, bir gün senin de yolun Türkiye'ye düşer.

feyme dedi ki...

o kadar komik yazılar varki ve ben gülüp geçiyorum.bana dokunmayan bin yıl yaşasın diyen şakşakçılar çogunlukta.evet gerçekten katılıyorum bulgaristan türklerinin ailelerinde rusvet verecek para yok.ayrıcada bulgaristan avrupa birliğine girdikten sonra bulgaristanın diplomalarını avrupa kabul ediyor türkiye kabul etse ne olur etmese ne olur?ben kimmiyim? lise son sınıfta giirdigi ilk sınavda 4 yıllık üniversite kazanmıs ve okumus ve dereceyle bitirmiş biriyim. ama pişmanım bulgaristana neden okumaya gitmedim diye.

Adsız dedi ki...

vsk kardeş, Türkiye de kabul etmeli, sonuçta orada yaşayan Türklerle daha sıcak diyalog yürütmeli. Türkiye'nin görevlerinden biri de Türkiye dışında yaşayan Türklere destek çıkmak, onları yanına çekmek, onları korumaktır, bu şekilde yanına çekemez.

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.