Mu’minun Suresi çerçevesinde Müslüman Profili (Nitelikli Karakter)

15 Şubat 2013 Cuma |



Beyhan Mehmet
Kırcaali Müftüsü


Değerli Kardeşlerim! Her bir İnsanın profili, müesseselerin vizyon ve misyonu olduğu gibi, hiç şüphesiz ki! Müslümanın da kendine has- müstesna bir profili vardır! Bu profili tasarlayan, kainatın sahibi, evrenin halikı (yaratıcısı), En güzel isimlerin meliki (Esma-i Hüsna) Yüce Allah’tır. 
Mekke’de nazil olan (inen) Mu’minûn suresi, ilk ayette geçen Müminler kelimesinden adını alır. Nüzül sebebi ve hikmetini “Adalet mülkün temelidir” buyuran ve Adaletiyle ismi eş değer olan - Hz. Ömer anlatır:   Sevgili peygamberimiz bir gün “ Allah’ım bize olan nimetini tamamla, bizden razı ol ve bizi mahcup etme diye dua ettiler.  Yüce Allah Mu’minun Suresinin ilk 10 ayetini nazil etti (gönderdi).Nazil olan ayetlerden sonra Sevgili Peygamberimiz(s.a.s) "Şimdi bana on ayet geldi ki, onlara uyan kesinlikle Cennete girecektir." Sonra da Sure'nin ilk ayetlerini okudular."
Sure Müslümanlar felaha erdi – huzuru yakaladı, Bugün dünyada – yarın ukbada ifadeleriyle başlar!  Aslında bütün insanların farklı yöntemlerle aradıkları tek hedef “ Huzur” değil mi?!  Tabir caizse Huzuru uzaklarda değil! En karib ( yakın) noktalarda aramak lazım. Huzurun formülünü Mübarek kitabımız Kur’an “ Dikkat edin! Kalpler ancak Allah’ı anarak itminana kavuşur- hazzı yakalar, huzuru teneffüs eder” buyurur.
Peki hangi müminler huzuru yakaladı ( Kurtuldu)? Ve Allah katında en güzel sözlü mümin diye kim nitelendirildi?
Allah’a inan, Günlük hayatında beş vakit namazı içtenlikle kılan- bu hususta taviz vermeden-namazı kendisine gündem kılan, Edep ve erdemle konuşan, eşine sadık olan, emanete riayet eden- hıyanet etmeyen, Zekat konusuna karşı hassas olan -zekatını vererek arınan…Müminler!!! İşte, asıl bunlar ebedi kalacakları Firdevs Cennetinin vârisleri  (Sakinleri) olacaklardır.
Kardeşlerim, hayalini bile edemiyeceğimiz böylesi bir  Mükafatı vaad ediyor Mevlam!  “Kalplerdeki duyguları tain eden, kaderi şekillendiren Mevlam, bizlerin de hayatlarını istikrarlı, bilinç ve şuurlu eylesin. Mu’minun Suresinde ifade edilen özellikleri, ihlas ve samimiyetle yerine getirerek, dünya ve ahiret saadet ve bahtiyarlığına ulaştırsın.


Muhakkak ki ben müslümanlardanım, diyerek salih amel işleyen ve Allah'a çağıran kimseden daha  GÜZEL SÖZLÜ kim olabilir?
                                                                                 Fussilet Suresi/ Ayet 33


1 yorum:

İsmail dedi ki...

''Kalplerdeki duyguları tain eden, kaderi şekillendiren Mevlam, bizlerin de hayatlarını istikrarlı, bilinç ve şuurlu eylesin. Mu’minun Suresinde ifade edilen özellikleri, ihlas ve samimiyetle yerine getirerek, dünya ve ahiret saadet ve bahtiyarlığına ulaştırsın.''
AMİİİN

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.