Bulgaristan seçiminde Soydaş’ın tercihi kim?

20 Mart 2013 Çarşamba |


İhsan AYDIN

Ekonomik bunalım ve elektrik zamlarını protesto gösterilerinin ardından siyasi krize giren komşu Bulgaristan’da 12 Mayıs’ta düzenlenecek erken genel seçim için düğmeye basıldı.
Bulgaristan kadar Türkiye’de de seçim heyecanı var.
Balkan kökenli yurttaşlarımızın örgütlendiği STK’lar da şimdiden seçim tedbirlerini almaya başladı.
Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu, ülke dışında oy kullanacaklar için yine, konsolosluklara dilekçeyle başvuru zorunluluğu getirdi. 8 Nisan’a kadar dilekçeyle başvurmayan partiler seçime katılamayacak.
Ülkede seçime girecek parti ve koalisyonlar ise Merkez Seçim Komisyonu’na kayıt yaptırmaya başladı.
Bulgaristan’da halen kayıtlı 460 partinin varlığı biliniyor. Fakat, bunların seçime katılabilmesi için 27 Mart’a kadar en az7 bin imza toplaması gerekiyor.
Fakat o da ne?
Polisin, elektrik zamlarını protestoya kalkan halkı coplamasını bahane ederek istifa eden ve ülkeyi yönetim krizine sürükleyen eski Başbakan Boyko Borisov’un partisi GERB, Merkez Seçim Komisyonu’na kayıt yaptıran ilk parti olmuş.
Hem elinde bulundurduğu iktidarı bırakıp hem de yeni seçim için ilk kaydı yaptıran GERB’in bu girişimi, bizdeki ’yenilen pehlivan güreşe doymaz’ atasözünü hatırlattı.

Ankara ve Bursa farklı...

Bulgaristan’da bu gelişmeler yaşanırken, merkezi Bursa’da bulunan BAL-GÖÇ’ün açık açık, üyelerinin çoğunluğunuTürk kökenli Bulgaristan vatandaşlarının oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’ni destekleyeceğini duyurması kulisleri ısıttı.
Türkiye hükümetinin, Bulgaristan’da Kasım Dal öncülüğünde yeni kurulan partiden yana tavrı bilinirken, Lütfi MestanBaşkanlığı’ndaki HÖH’ün bu kez Bulgaristan Parlamentosu’nda eski sandalye sayısını yakalayamayacağı, ama buna rağmen muhtemel koalisyon ortakları arasında adının geçtiğini de söyleyebiliriz.
HÖH, Bulgaristan AB’ye üye alınırken, ’Müslüman Türk azınlığının sorunu bulunmadığına ilişkin attığı imza, müftülük krizindeki pasif tutumu ve ülkede Türkçe’nin yaygın ve resmi olarak kullanımının sağlanamamasında yetersiz kaldığı dile getiriliyor.
Ankara’nın bütün bu gerçekleri göz önünde bulundurarak, yeni siyasi oluşumu desteklediği de konuşuluyor.
Bursa’da kurulacak sandıklarda soydaşın oyları bakalım hangi oluşuma gidecek?

Denklik sorunu çözülmüş...

Diğer yandan, tespit edilen suistimaller nedeniyle YÖK’ün geçen yıl Aralık ayında Bulgaristan ile KKTC’den alınmışdiplomaların denklik  ve yatay geçiş işlemlerini üç ay süreyle dondurma krizi de aşılmış.
YÖK, Bulgaristan makamlarıyla yapılan müzakereler ve Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu dünden itibaren denklik işlemlerine kalındığı yerden devam edilmesini kararlaştırmış.
Türkiye’den bu ülkelere okumaya giden ve mezun olmuş yüzlerce öğrenciyi mağdur eden uygulamanın kaldırılmasıyla soydaşlar rahatlamış oldu.

Olay

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayin soydaslar,Suc baglamak en kolaydir.HOH 20 yildan beri turkce normal sekilde okunmasi icin cabaliyor.Muftuluk sorunlariniGERB ve asiri bulgar milliyetcileri cikardi.HOHun muftuluk sorunun cozumunde katkisi var.Ana dili de okunabiliyor.Cozum tekliflerine karar bekleniyor.Unutmayin ki biz burada azinlikiz,ama yine bu sorunlari HOH cozer.Bu gercektir.Bu problemleri AB bildiren ve one koyan HOH.Sizden de destek olursa daha iyi olur.

Adsız dedi ki...

salla kardes salla AB bildiriyo mus lan 2005 HOH
AZINLIKLARIN sorunu yoktur diye imza vermedi AB li
parlamenrerlere. HOH mus onlara artik oy yok onlar coktan bizim sabrimizi tukettiler
oyle bir oy verecez ki tum HOH luler gorecek

Adsız dedi ki...

HOH,bulgaristan Turklerinin haklarini,ozgurluklerini kisitliyan,engelliyen Jivkov uzantili ajanlardan olusan Jivkovun "B" planini uygulayan Turk dusmanligi yapan bir partidir,bu parti yoneticilerinin bir cogunun ellerine Sehitlerimizin kanlari bulasmistir,hapislere atilan yigitlerimizi doven gaddarlarin joplarinin kanli izleri savalarin,pavellerin,siderlerin,vergillerin ,cebelli dere beyi bahrilerin sayesinde temizlenmek isteniyor.Birileri,hirsiz yandaslari,para ile satin alinmis bazi sicilleri bozuk belene mahkumlarini kullanarak o Jivkovun kurdurdugu dps partisine oy avciligi yaparak Turk Halkina ne kadar zarar verdiklerinin farkinda degiller.DPS ye oy verenler,katil Turk dusmani Jivkova oy vermis sayilir,bundan dolayi SEHITLERIMIZIN RUHLARI SIZLAR.

Adsız dedi ki...

GEL DE GOR BULGARISTANDA GERCEKLERI. O ZAMAN ANLAYACAKSIN KIM SUCLU.SEN GIBI BOLUMCULER ATAKAYA SARMAS DA YATIN BERABER.

Adsız dedi ki...

Sende git senin gibi cahileri ATAKALAN korkut!

Unknown dedi ki...

BİZLER TÜRKİYEDE YAŞAYAN BULGARİSTAN GÖÇMENLERİ OLARAK 23 SENEDİR KOMİNİSTLERİN AJANLIĞINI YAPMIŞ KENDİ HALKINA İHANET ETMİŞ,ACI VE ZULÜM ÇEKTİRMİŞ ZALİMLERDEN OLUŞAN HÖH E BİLMEDEN FAKAT ANKARA TARAFINDAN DESTEK ALDIĞINDAN DOLAYI BU GÜNE KADAR DESTEK VERDİK.EĞER ANKARADAKİ DEVLET BÜYÜKLERİMİZ,GERÇEKTEN BUNLARIN 25 SENEDEN BERİ HALKIMIZI FAKİRLEŞTİRİP KÖTÜ DURUMA DÜŞÜRDÜĞÜNÜ GÖRDÜYSE VE BUNDAN DOLAYI KASIM DAL VE YENİ KURULAN PARTİSİNE DESTEK VERMEYİ KARAR ALDIYSA BİZ SOYDAŞLARDAN TAM DESTEK HEP DESTEK.BUNDAN DOLAYI YENİ KURULAN NPSD PARTİMİZE SONUNA KADAR DESTEK VERECEĞİZ.BU SEFER ARTIK YETER ARTIK UYANMA ZAMANI KENDİMİZE DESTEK VERME ZAMANI.

Angaralı göçmen dedi ki...

cenk eren çok doğru demiş. biz hep yıllarca bekledik bu dps'nin bize ne zaman faydası olacak, ne zaman Türkiye ile iyi geçinecek diye. Ama tenezzül edip bir defa bile gelipte burdaki soydaşının dertlerini dinlemedi. seçim vakti gelince çıktı birkaç yönetici yüksek perdeden attı tuttu, seçimler bitti hepsi toz duman oldu, herşey unutuldu. bursadaki bal-göç'e de sesleniyorum; sizlerin arasında satılmış komünist ajanlarına yaltakçılık yapanlar olabilir. ama cenk erenin de belirttiği gibi bizim kıblemiz ankaradır ve Allah Türkiye'ye ve Türklere zeval vermesin. Ankara'nın görüşüne de saygı göstermeyenleri Allah kahretsin.

Adsız dedi ki...

İç Anadolu temsilcisi olan Sevda Tomovadan ne beklersiniz? Böyle partini böyle temsilcisi..

Erdinç Halim İmamoğlu dedi ki...

Arkadaşlar ben öyle Adsız veya Anonim olay, asimile olmuş isim ve korkuların arkasına sığınmam direk dalarım yazı ve hür düşünceme,
Son günlerde, aylarda Bulgaristan'da bir birine sıkaca bağılı Totaliter organizma çırpınıyor, siyaset arenasında kalabilmek için ellerinden gelen tüm gayretleri gösteriyorlar ama nafile, 45+23 yıllık totaliter Komunist toplum mühendisleri rotalarını şaşırmış vaziyette serseri kurşun gibi her İnsani değerleri görmezden gelip saldırıyorlar, her tür manipulasyon, dezenformasyon enstrumanlarını seferber etmiş durumdalar, bunlar çok tehlikeli hareketler, perde arkasından tüm medyayı kontrol ediyorlar ve onlara istedikleri gibi haberler servis ettiriyorlar, İçeride ve dışarıda öyle zengin Oligarşi (sonradan görme derebeyler) yaratmışlar ki
önlerine çıkan her tür muhalif hareketi ve düşünceği ne pahasına olursa olsun yok etmeye hazırlar...Görünen o ki Bulgaristan da Soviyet sevdalı Leninist habis düşünce kolay kolay bürokraside ve hayatın her alanında zaptettikleri koltukları kolay kolay bırakmayacaklar... Aklıma bir şarkı sözü(mfö) geldi onların durumunu tam olarak yansıtıyor...

"Benim hala umudum var
İsyan etsemde istediğim kadar
İnat etsem bile
Bırakmazlar sahibim var..."

Siyaset yapmanın ve anlayışının tamamı sil baştan değiştirilmelidir, Siyaset İnsan odaklı olmalıdır, İnsana hizmet etmelidir, bu güne kadar korku siyasetinin belirli bir zümreye hizmet etmesinden uzaklaştımamız şart ve elzemdir ve eski Ajan sıfatlıyüzler yeni genç, eğitimli, Milletine, Özüne hizmet yolunda varını yokunu serecek kişilere devredilmelidir.
Yahu anlayın artık, zaman bu zamandır ve tüm korku ve baskıları göz ardı edip bildiğimiz, kanımızda var olan Ecdadımızın genetiğini Hür bir şekilde dışarı fışkırmalıyız yoksa bir 23 yıl daha Ajan ve onların menfaatlerini korumakla hükümlü Derebeylilere katlanmak zorunda kalacağız...Kabul edersiniz veya etmezsiniz ama acı gerçek budur işte. Elinizi vicdanınıza koyun ve bir kere de Hür İnsanlar olarak size söyleneni emir vari yukarıdan Komunist zihniyetten gelen yolu seçmeyin,Tam tersini yapın bu sefer nasılsa Alternatifiniz var o da Hürriyet ve Şeref Partisi, Sizin kendi hissettiklerinizi ve Aklınınız inanmakta istediği ama bir türlü bu duygu ve hissiyata güvenmediğiniz bu güne kadar bu sefer kendi Öz değerineze bir şans tanıyın ve güvenin derim. Saygılar.

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.