El Cezire'nin haber dili...

11 Mart 2013 Pazartesi |


El Cezire televizyonu bundan tam 3 yıl önce yayın dillerinin arasına Türkçeyi de ekleyeceğini duyurdu. Milyonlarca dolar vererek CINE5 kanalının yayın haklarını satın aldı. Bir okadar da kaynak ayırarak İstanbul’da dev bir binaya sahip oldu.
   El Cezire, kadrosunu da tamamladı. Türkiye’nin önde gelen haber kanallarının deneyimli televizyoncularını çatısı altına aldı. Ancak bir türlü yayına başlamadı. Üç yıldır yaklaşık 100 televizyoncu işe gidip maaş alıyor. Televizyon yayındaymış gibi programlar çekilip haberler yapılıyor. Hatta El Cezire Türk ekipleri yurtdışına bile göreve gidiyor.
   Bu üç yıl içinde sadece Bulgaristan’a çeşitli zamanlarda dört El Cezire Türk ekibi geldi ve televizyon yayındaymış gibi haber dosyaları hazırladı. El Cezire Türk’teki meslektaşlar, Katar sermayeli televizyonun Bulgaristan’a önem verdiğini söylüyor. Zaten İngilizce yayınlarından da bu ortaya çıkıyor. Balkanlarla ilgili haberlerde ağırlık var. Türkçe yayında ise Bulgaristan’ın daha  ayrıntılı yansıtılması kaçınılmaz görünüyor.
  Peki, El Cezire Türk neden hala yayında değil?
İddialar birden fazla ve o iddialardan biri de kullanılacak haber diliyle ilgili. Uluslararası haber ajansları PKK için ‘terörist’ demiyor ve ‘Kürt isyancılar’ veya ‘direnişçi grup’ sıfatlarını kullanıyor. Aynı şekilde El Cezire, İngilizce ve Arapça yayınlarında terör örgütü PKK için ‘terörist örgüt’ demiyor. Bu durum da Türkiye ile El Cezire arasında sorun oluşturuyor. 

2 yorum:

Adsız dedi ki...

İlk önce casusluk işleri ile uğraşırlar.Uygun zamanı ve ortamı yarattıkları anda aniden yayına başladıklarını görürsünüz.Global sermayenin emir kulları bunlar.Değişik ülkelerde değişik isim ve ünvanlarla faliyette bulunurlar ,güya demokrasi getirirler bir de bakarsınız önü alınmaz olayların başladığını farkettiğinizde artık çok geçtir .

Adsız dedi ki...

El cezirenin arap televizyou olduğu düşünülür ama öyle değil işte. El cezire ingilizcede çalışanların yüzde 90'ı batılı televizyonlardan transfer edilmiş gazetecilerden oluşuyor. Bu arada sevgili yazara da sormadan edemeyeceğim - El cezire'den ne kadar maaş alıyor Bulgaristan gözlemcisi olarak.

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.