Sıfırı büyükelçilik bahçesinden başlayan başbakan

12 Mart 2013 Salı |


Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, geçici hükümetin Başbakanı Marin Raykov’un ismini açıklamadan önce Batılı gazetecilere, bakanlıkların başına geçecek kişilerin itibarlarını sıfırdan başlayarak elde etmiş olmaları gerektiğini söyledi. 
Ne var ki, yeni Başbakan pek öyle sıfırdan başlamış değil.
Amerika’da doğan, Fransa’da öğrenci yurdunda yaşayan ve o zamana kadar da babasının mesleği gereği büyükelçilik bahçelerinde büyüyen bir Başbakan Raykov var karşımızda.
Dahası da, Marinov’un babası eski Sovyetler Birliği istihbarat örgütü KGB’nın bir ajanı. Hatta baba Rayko Nikolov, 
Fransa’da François Mitterand donemi Savunma Bakani Charles Hernu'nun KGB’ye çalışmasını sağlayan istihbaratçının kendisi.
 1996 yılında L'Express dergisi "Charles Hernu: Doğu'nun bir ajani" adlı araştırmasıyla 1990 yılında ölen Hernu’nun, KGB’ye en az 10 yil hizmet ettiğini ortaya çıkardı. 
  Tabi, çocuklar babaların, iyi veya kötü, yaptıklarından sorumlu değil.
Ancak Marin Raykov 2001 yılında Bulgaristan'ın Fransa Büyükelçisi olarak atandığında Fransa
Raykov’un agremanını bir süreliğine bekleterek temkinli olmayı tercih etti. 
  Bugüne geçecek olursak... Marinov’un geçici hükümetin başına getirildiğinin açıklanmasından hemen sonra Ataka partisinin lideri Volen Siderov’un Raykov için dışişleri bakanı yardımcısı olduğu dönemde Ankara’ya çalıştığını savunması ve Bulgar parlamentosunun sözde ermeni soykırımı deklarasyonu kabul etmemesinin sorumlusu olarak onu göstermesi çok şey ifade ediyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.