Statüko çatlıyor

30 Nisan 2013 Salı |


Bulgaristan Türklerinin siyasi dengelerindeki statükonun yıkılmaya başlaması Türkiye’deki statükocu partileri de rahatsız etmişe benziyor. Cumhuriyet Halk Partisikomünist totaliter sistemin çökmesinden, 1990 yılından bu yana varolan siyasi tekelleşmenin çatlaması ve olumlu rekabetin şekillenmeye doğru gitmesine karşı çıktı. 
CHP, 12 Mayıs seçimleri öncesi Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ikiye bölünmeye çalışıldığını iddia etti. 
CHP, Türkiye’deki iç siyasetteki muhalefet pozisyonundan Kapıkule’den bu tarafını rasyonel değerlendiremiyor ve statükonun dışına çıkamadığını gösteriyor. 
CHP, ‘Bulgaristan Türkleri kendileri için en iyi çalışanları sandıkta ödüllendirmesini bilir’ demesi gerekirken, Bulgaristan üzerinden muhalefet yapıyor.

***

12 Mayıs seçimleri için propaganda dönemi devam ediyor ancak medya pek memnun değil. Nedeni ise siyasi partilerin önceki seçimlere kıyasla adayların tanıtımı için kesenin ağzını fazla açmaması. Önceki yıllarda medya sahiplerinin çok sevdikleri ve tekrarladıkları ‘Bir seçim, 4 yıl doyurur’ sözü bu seçimlerde geçerliliğini yitirdi. Partiler, resmi seçim reklamlarını minimuma indirdi.
Aynı şekilde matbaacıların da morali bozuk. Poster, afiş ve el ilanı sayısında ve çeşitliliğinde cılızlık yaşanıyor. Matbaa makinaları daha az çalışıyor. Seçimlerin ardından hükümetin kurulamayacağı ve ikinci defa seçimlere gidileceğini düşünenlerin sayısı hayli fazla.

***

İçi boşaltılmış ‘bölünmeyelim’ klişesini tekrarlayanların sayısının azaldığını gözlemliyorum. Onun yerine ‘insanlarımızın yararına çalışanlar kazansın’ diyenler çoğalıyor. Rekabet gelişmeyi ve otokontrolü getirir. Hareketlerine, becerisine güvenmeyen ve halkın isteğine uyum sağlayaman partiler rekabetten korkar. Bu korkularla yaşamaktansa bölünelim.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Aynen 'mzami atiyorum yazinin altina.

Adsız dedi ki...

evet, rekabet olmali. bu bolunduk anlamina gelmez. ne demis buyuk dusunur. birlik dilde, iste, fikirde olur. gel sen sana oy verenler sayesinde koyden cik sonra da ciktigin yerdeki insanlari kucumse. bu birlik degil efendiler kendinize gelin.

Adsız dedi ki...

EN COK BUNA SEVINDIM - ‘insanlarımızın yararına çalışanlar kazansın’ diyenler çoğalıyor.

Adsız dedi ki...

25 YIL SONRA MI AKLINIZ BAŞINIZA GELDİ HEY AKP HEY TR'ye ve HEY BG'tan TÜRKLERİ...

Adsız dedi ki...

Gec olmasi... hic olmamasindan iyidir... iyiki varsin Turkiye.. buyuksun Erdogan

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.