Batı Trakya’da rahatsızlık

16 Temmuz 2013 Salı |


Yalçın BAYER

BATI Trakyalılara Edirne’de verilen iftarda ilginç konuşmalar oldu, herkes şaşırdı.Böyle beklenmeyen çıkışlar, iki bakanın önünde yaşandı. Başkonsolos Batı Trakyalılara kızıyordu, İskeçe Müftüsü ise Türkiye’den gelen karıştırıcı ‘ziyaretçiler’den yakınıyordu.
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin Batı Trakya’ya daha yakın olan Keşan’daki geleneksel iftarı bu yıl, Gümülcine kökenli Mehmet Müezzinoğlu’nun bakan olmasından sonraEdirne merkeze alındı. Karaağaç-Meriç kıyısındaki Lalezar’da verilen iftar gayet mütevazı idi. Derneğin başkanlığını da Av. Burhanettin Hakgüder’den sonra Taner Mustafaoğlu üstlenmişti. Gümülcine ve İskeçeci Türklerden 150 kadarı sahurdan sonra Yunanistan’a döndüler.
İftara, başa dönersek... İki taraftan aşağı yukarı 15 kişi konuştu; Batı Trakyalılar sanki ‘ağlama duvarı’ydı... Yunanistan Parlamentosu’nun PASOK üyesi Ahmet Hacıosman “Yunanistan’da zor şartlar altında yaşadıklarını, artık insanca yaşamak istediklerini” belirtirken, yıllar önce trafik kazasında ölen Sadık Ahmet’in kurduğu Eşitlik ve Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş “Batı Trakya’da hiçbir zaman rahat bir nefes alamadıklarını, hep azınlık kaldıklarını” vurguladı. 
Seçilmiş müftülerden Azınlık Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Şerif’in, ses tonu hayli yüksek konuşmasında Türkiye’ye dönük ‘iğnelemeleri’ vardı... (Acaba Türkiye’den sık sık gelen tarikat ve cemaatçilere miydi bu sözleri?) Herkes şaşırdı. “Batı Trakya’da mücadele edenlerle etmeyenleri, dinlenmesi gerekenleri ayırt edin artık” diyerek bir endişesini de şöyle dile getirdi:
“Yoksa Batı Trakya elden gidiyor. Batı Trakya’ya iyilik yapmak isteyenler hep yanımızda olsunlar. Ben, Ahmet Sadık’la cezaevinde yattım; uğradığımız haksızlıklara karşı Yunanistan’ı mahkemeye verdik. Artık kral çıplak. Bunları bugün konuşmazsak yarın kapı arkasında konuşuruz”.
Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener de konuşmasında daha ağır ifadeler kullandı:
“Başmüftümüz ‘Kral çıplak’ dedi... Aslında ‘Kral çırılçıplak’ demek lazım! Çünkü birlik içinde değiliz. İnsanlar birbirlerinin arkasından dedikodu yapıyorlar, birbirlerini gammazlıyorlar, sonra da birbirlerinin yüzüne bakamaz hale geliyorlar”.
Başkonsolosun açık olarak söyledikleri şuydu:
“Azınlık davasına sahip çıkınız... Okullarınıza sahip çıkmıyorsunuz. Kuran kurslarına gidenlere bakınız... Yarın -10 yıl sonra- camilerde namaz kılacak cemaat olmayacak”.
Karamsar tablo üzerine, topluluğun ‘abisi’ sayılan Sağlık Bakanı ve Edirne Milletvekili Dr.Mehmet Müezzinoğlu herkesi uyardı:
“Bardağın boş tarafına bakarak moralimizi ve motivasyonumuzu bozmak yerine, geleceğe umutla bakan, geleceğe güvenle bakan, ‘Yarınlar Türkiye’nindir’ ” dedikten sonra ekledi:
“Kral çıplak değil, bu konuda aynı düşüncede değilim... Kral çıplak değil, kendi çıplaklıkları ortaya çıkmak üzere olanlar ‘Kral çıplak’ diyorlar” dedi. (Bu sözler İbrahim Şerif’e yönelik olarak anlaşıldı.)
Aslen Gümülcineli olan CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Batı Trakyalıları “Mustafa Kemal’in evlatları hoş geldiniz” diyerek selamladı ve “Rum vakıflarına karşı gösterdiğimiz iyi niyetin karşılığını Batı Trakya’da göremiyoruz” dedi. (Her iki Bakan da Atatürk’ün büyüklüğünü anan ifadeler kullandıklarını da unutmadan eklemek gerekiyor.)
Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, “Mısır’da olanlara darbe diyemeyen Batı’nın ağzının mühürlendiğini” söyledi ve Batı Trakyalılara şöyle hitap etti:
“Dayanışma içinde olacağız. Hakkımızı, hukukumuzu aramak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Çünkü oralar Evlad-ı Fatihan yurdudur. Oralar bizimdir. Güçlü bir Türkiye her zaman, her yerde bu mücadelede kazanacaktır. Onun için 10 yıldır ülkemize yatırım yapıyoruz. Onun için, ülkemizin geleceği için...”

KİMLER KATILDI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, SağlıkBakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan başka şu isimler dikkat çekti: Mlletvekilleri; Hakan Çavuşoğlu (AKP, Bursa), Recep Gürkan (CHP, Edirne), Kemal Değirmendereli (CHP, Edirne), Haluk Ahmet Gümüş (CHP, Balıkesir); Seçilmiş müftüler: İbrahim Şerif (Gümülcine), Ahmet Mete (İskeçe); Edirne Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener; CHP İl Başkanı Oktay Bozkurt, Aydın Özcan (Gümülcineli, İzmir’den son seçimde 1200 oyla seçimi kaybetti)
Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.