Türkleri birleştiren yol Yunanistan'da istenmiyor ve 70 yıl önce Türklerin at sırtında geçtikleri Makas Yolu, bugün Atina'yı endişelendiriyor.
Bulgaristan’da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali bölgesi ile Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesi arasında, iki ülke hudutunda bulunan Makas Sınır Kapsı’nın açılışını Yunanistan tarafı olabildiğince geçiktirmeye çalışıyor.
Bulgaristan kendi tarafında Makas’a kadar olan yolun inşaatını 4 yıl önce tamamladı. Ancak Yunanistan kendi tarafındaki güzergahı çeşitli bahanlerle tamamlamıyor.
Bulgar yetkililerinin Yunan tarafıyla yolun açılması doğrultusunda onlarca görüşme yapmasına rağmen, Atina bir türlü açılış tarihi vermiyor.
Son gürüşme dün gerçekleştirildi ama Yunanistan yine bir tarih vermedi.
Batı Trakya’nın da içinde bulunduğu Doğu Makedonya ve Trakya Valisi Aristidis Yanakidis, Kırcaali Valisi Biser Nikolov ile yaptığı görüşmede, Kırcaali Gümülcine yolunun Yunanistan tarafındaki güzergahın Temmuz ayının sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Ne var ki, Yanakidis yine Makas Sınır Kapısı’nın açılışı konusunda tarih vermek istemedi.
Makas Sınır Kapısı’nın açılmasıyla Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki geçiş kapıları dörde yükselecek. Makas, diğer üç kapıdan farklı olarak Türklerin ve Müslümanların bölgelerini birleştiriyor. Sözkonusu kapı açıldığında Kırcaali ile Gümülcine arasındaki karayolu mesafesi yaklaşık 40 dakikaya düşecek. Bu ise iki ülkedeki Türklerin arasındaki temasların her açıdan daha da derinleşmesi anlamına geliyor. İşte Yunanistan tam da bundan pek memnun değil.
Makas eninde sonunda açılacak, ancak Atina ne kadar geçiktirirse o kadar kar sayıyor. Tabi, Yunanistan’ın ekonomik endişeleri de var ama kapının açılmamasının nedenleri ekonomiden çok Türklerin kapısı olmasında yatıyor
Soğuk Savaş döneminde birbirlerinden birkaç kilometre mesafedeki yerleşlim yerlerinde yaşamalarına rağmen sınırın iki tarafındaki Türkler arasındaki kültürel ve ekonomik ilişkiler tamamen kesilmişti. Yaklaşık 70 yıldır Batı ile Doğu Bloku'nun kesişme noktası olan bu sınırın iki tarafında yaşayan Türkler, iki ülkede de uygulamada olan askeri bölgelerde yaşamlarını sürdürmek zorundaydı. O bölgelere ise giriş ve çıkışlar özel izinlerle oluyordu. Makas Kapısı’nın açılışını sudan bahanelerle geçiktiren Yunanistan hala korkularından arınamadığını gösteriyor aslında.