Bulgaristan, 11 Bin Sığınmacının Yükünü Kaldıramıyor

18 Şubat 2014 Salı |

Avrupa Birliği'nin (AB) en yoksul ülkesi Bulgaristan, yaklaşık 11 bin sığınmacıyı barındırma konusunda zorluk çekiyor.
Ülke genelindeki sığınmacı merkezlerine yerleştirilen ve çoğunluğu Suriye'deki iç savaştan kaçan göçmenlerin sayısı merkezlerin kapasitesinin çok üstünde.
Yeni merkezler oluşturma girişimleri ise para kaynağı bulunamadığı için başarısızlıkla sonuçlanıyor.
AB'den talep edilen mali yardım, söz verilmesine rağmen bir türlü gelmiyor.
Brüksel'in yardım elini uzatması beklenirken, Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi konumundaki Bulgaristan, 11 bin sığınmacının yükü altında ezilmeye devam ediyor.
AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, geçen ay 5,6 milyon avroluk yardım sözü verdi ancak para henüz Bulgaristan'a ulaşmış değil ve ne zaman geleceği konusunda da netlik yok.
Mevcut merkezlerdeki yaşam şartları uluslararası kuruluşların eleştirilerine maruz kalmaya devam ediyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçen ay Avrupa ülkelerine ulaşan sığınmacıların Bulgaristan'a iade edilmesi uygulamasının askıya alınmasını talep ederek, sığınmacıların bu ülkede insanlık dışı ya da aşağılayıcı muameleye maruz kalabileceğini açıkladı.
Bulgar yetkililer ise BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin tespitlerinin 2013 yılına ait olduğunu savundu. Devlet Mülteciler Ajansı Başkanı Nikolay Çirpanliev, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Bulgaristan ile ilgili tespitlerinin geçen yıla ait olabileceğini, yılbaşından itibaren ülkedeki sığınma merkezlerinde şartların iyileştirildiğini söyledi.
Türkiye üzerinden Bulgaristan'a kaçak yollardan giren Suriyeli sığınmacılar, Bulgaristan'da yerleştirdikleri barınma merkezlerindeki şartları görünce "Avrupa bu mu" diye sormaya devam ediyor. Bu soruyu yöneltenlerden biri de Suriyeli Mahmud Ali.
Türkiye sınırına 30 kilometre mesafedeki Harmanli şehrinde bulunan sığınmacı kampına yerleştirilen Mahmud Ali, elektriği, suyu olmayan bir binaya yerleştirildikleri ve yerde yatmak zorunda kaldıkları için şikayetini dile getirdi.
Zaten Mahmud Ali'nin ve onun gibi Suriye'deki çatışmalardan kaçarak bir şekilde Bulgaristan'a gelmeyi başaranların amacı bu ülkede kalmak değil, zengin Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak.
Bulgaristan, geçici de olsa sığınmacılara asgari yaşam şartlarını henüz sağlayamıyor.
Ülkedeki barınma merkezlerinin toplam kapasitesi 5 bin çıvarında. Mevcut merkezlerde ise yaklaşık 11 bin sığınmacı kalıyor. Bu rakamın yarısını ise Suriyeliler oluşturuyor.
Anadolu Ajansı

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.