Soçi'deki olimpiyatlar, terör korkusu ve 6 Türk...

6 Şubat 2014 Perşembe |

Cenk Başlamış
Soçi Kış Olimpiyatları’nın başlamasına artık saatler kala yetkililer sadece Rusya ve Türkiye gibi ülkelerde görülebilecek panik havası içinde hazırlıkları yetiştirmeye çalışıyor.
Hazırlıkların Cuma akşamı yapılacak açılış törenine yetişip yetişmeyeceği bilinmez ama Soçi’nin, en geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kış olimpiyatları olarak tarihe geçeceği şimdiden kesin. Tam 70 bin güvenlik görevlisi düzenlenebilecek terör saldırısına karşı alarma geçmiş durumda. Gazetecilere bile kaldıkları otelin dışına fazla çıkmamaları tavsiye ediliyor.
Başlangıçta 12 milyar dolar olarak öngörülen harcamalar Rusya’nın sonsuz yolsuzluk labirentinde dörtle çarpıldı, yani 51 milyar dolara yükseldi. Ama hazinesi petrol ve doğal gazdan gelen dolarla dolu olan Rusya’da yöneticilerin bu rakama aldırdığı biraz kuşkulu. Neden mi?
Tarih boyunca kendini hep farklı gören ve Batı ile arasına mesafe koyan ama aslında için için öykünen Rusya olimpiyatlara da bu pencereden bakıyor; yani Batılılara, “Vay be, Ruslar ne müthiş bir organizasyon yapmış!”derdirtmek istiyor. O nedenle Kremlin, milyarca doların iç edilmesini sanıldığı kadar umursamıyor ve olimpiyatları siyasi gövde gösterisine dönüştürmeyi daha çok önemsiyor.
Bu aslında, 1980 Moskova Olimpiyatları’ndan bu yana Rusya’nın düzenlediği en büyük ve en önemli spor etkinliği ama kaderi kısmen 34 yıl öncesine benziyor. Eğer son anda bir sürpriz olmazsa, eşcinsellerle ilgili bir yasayı protesto eden ABD Başkanı Barack Obama’nın yanı sıra Almanya ve Fransa devlet başkanlarının Soçi’ye gitmesi beklenmiyor. Dolayısıyla Soçi Olimpiyatları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in arzu ettiği bir gövde gösterisine dönüşmeyecek görünüyor.
Belki Obama olimpiyata gitmiyor ama Soçi açıklarında iki Amerikan gemisi hazır bulunacak. Nedeni terör tehlikesi...
Tehlikenin gerçek boyutunu tahmin etmek zor.
Rusya 1990’ların sonu ve 2000’lerin başında pek çok terör olayıyla karşılaştı. Bu olayların hemen hemen tamamı ayrılıkçı Çeçenler tarafından gerçekleştirildi ama ardında hep soru işaretleri bıraktı. Örneğin 2002 yılında Moskova’daki bir tiyatroyu basmanın ya da 2004 yılında Kafkasya’daki Beslan kasabasında bir okuldaki yüzlerce öğrenciyi rehin almanın Çeçenlerin bağımsızlık amacına hizmet etmediği çok açık.
Soçi öncesi son tehdit, ayrılıkçı Çeçenlerin son lideri Doku Umarov’dan. Çeçenlerin Moskova ya da Beslan gibi büyük bir eylem düzenleme gücünün artık bulunmadığı ve eğer bir terör saldırısı düzenlenecekse bunun Soçi dışında olacağı düşünülüyor.
Olimpiyatların Soçi’de yapılmasından hoşnut olmayanlar arasında Çerkesleri de saymak gerekiyor. 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’na yaşanan büyük göç öncesinde şu anda olimpiyatların yapılacağı topraklarda yaşanan katliam nedeniyle hala öfkeliler. 
Olimpiyatların açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılması dışında Türkiye ile ilgili iki not var: Birincisi Soçi’de tesislerin büyük bölümü Türk inşaat şirketleri tarafından yapıldı. 15 bin Türk işçi tesisleri yetiştirebilmek için gece gündüz çalıştı, Türk müteahhitler yaklaşık ik milyar dolar kazandı. Diğer nıt ise olimpiyatlarda yarışacak Türk sporcu sayısı ile ilgili: Ukrayna asıllı bir sporcu dahil tam 6 kiş!...

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.