"Турция използва България като коз за по-евтин газ от Русия"

24 Şubat 2015 Salı |

Димитър Бечев

Това, което Путин направи, не е правено и от СССР, защото никога не са спирани газовите доставки. Руският президент обаче е направил една грешка при изчисленията си. Той си въобразява, че със сила ще може да спре доставките на газ, но не е пресметнал какво ще загуби в тази ситуация, защото няма да може да строи газопровод където и да е. „Поток“, независимо какъв ще е точно, може да има само там, където има потребление, а най-сигурните доставки са точно през Украйна.
Това заяви енергийният експерт и бивш посланик в Русия Илиян Василев по време на дискусия на тема „Какъв трябва да е европейският отговор на задълбочаващите се партньорски връзки между Русия и Турция?“, в който участие взеха още бившият енергиен министър Трайчо Трайков и старши анализаторът в London School of Economics.
Политиката на Турция говори за това, че страната опитва да има баланс в отношенията си със Запада и с Русия. И двете страни имат практическа полза от построяването на „Турски поток“, макар че тази полза е по-голяма за Турция, отколкото за Русия, коментира той.
По думите му Русия има интерес да се построи нещо, тъй като страната вече е вложила доста средства в изграждането на „Южен поток“.
Това, което иска Турция, е да стане енергиен център. Тя добива все по-голямо самочувствие за значението си в тази сфера, допълни Трайков.
Трансформирането на „Южен поток“ в „Турски поток“ беше едно емоционално, спонтанно решение, което имаше за цел Русия да покаже на Европа, че има и други варианти, но в същото време и да накаже ЕС, посочи Трайков.
С думите му се съгласи Илиян Василев, който уточни, че Европа няма изгода да строи цяла нова газова инфраструктура до Балканите при положение, че може да получава газ през Украйна.
Турция няма капацитета да измести Украйна и защото на нейна територия няма достатъчно газохранилища, които са сърцето на една газопреносна система, а в Украйна в момента има газохранилища за над 31 млрд. куб м. газ, подчерта Василев.
Той обясни, че България може до две години на диверсифицира своите енергийни източници.  
Двустранните връзки между Турция и Русия нараснаха значително през последните години. Стокооборотът между двете страни в момента е 35 млрд. долара, като се планира той да достигне 100 млрд. долара, обясни Димитър Бечев.
Това по думите му е една от причините Турция да откаже въвеждането на санкции срещу Москва, както и обсъжданите търговски ограничения.
Според него обаче това, което свързва най-много Анкара и Москва е енергетиката, тъй като Турция е вторият най-голям пазар за руски газ.
Трайков, Василев и Бечев се обединиха около мнението, че е „Турски поток“ по-скоро няма да бъде реализиран.
Те бяха категорични, че от газовите отношения между Москва и Анкара страда България.
Това е причината да не се осъществяват и газовите връзки между България и Турция – Анкара не иска да направи интерконектор с нас, защото използва този коз при преговорите с „Газпром“ за по-голяма отстъпка за природния газ, коментира Димитър Бечев.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.