NE DOĞANLA İŞİM VAR NE DOĞACAK OLANLA

29 Aralık 2015 Salı |


Erdoğan Doğu

İlk önce Sütkesiği Köyünde başlayıp daha sonra da Killide Türkan Bebeğin mezarında devam eden anma etkinlikleri Mestanlı’da son buldu. Bu yılki anma törenleri Genel Başkan Lütfi Mestan’ın genel başkanlıktan ve partiden ihraç edilmesiyle Höh içinde yaşanan siyasi krizin gölgesinde geçti.
Kimin hangi safta yer alacağı merak konusuydu. Tüm etkinliklerde görüldü ki Lütfi Mestan’ın Höh içinden yanında yer alan isimler,
Höh Milletvekilleri;Hüseyin Sadıkov, Şabanali Ahmet ve Aydoğan Ali oldu.
Lütfi Mestan’ın özellikle Türkiye Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe,
Filibe Başkonsolosu Alper Aktaş, Burgas Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol, Balgöç Başkanı Doç.Dr.Yüksel Özkan ve diğer sivil toplum örgütleriyle aynı karede yer alması Türkiye’nin bürokrasi ve sivil toplum kurumları olarak Mestan’ın yanında yeralacağını gösteriyordu .Höh milletvekilleri ile Lütfi Mestan ve yanındaki destekçilerinin Türkan Bebeğin mezarını ayrı ayrı ziyaret  etmesi Bulgaristan Türklerinin bölünmeye başladığının çok açık bir göstergesiydi.
Bölge halkı aslında şaşkındı, anma etkinliğinde ki kalabalığa rağmen sadece Kırkova Belediye Başkanı Şinasi Süleyman’ın konuşma yapması anma etkinliğinin de kısa sürmesine neden oldu. Bulgaristan Türklerinde yaşanan bu ayrım Mestanlı’da düzenlenen anma töreninde de kendini göstermişti. Lütfi Mestan; etrafındaki kalabalığa ”Bizimle olacak mısınız” diye sorarken aslında  bir köşede kalmayacağını ve siyasetin içinde olmaya devam edeceğini vurguluyordu. Höh cephesi ise tüm etkinliklere teşkilatıyla güçlü bir şekilde katılıp birlik ve bütünlük mesajı verdi.
Bundan sonraki süreçte ;
Türkiye- Höh ilişkileri
Mestan’ın yeterli desteği alıp alamayacağı
Yeni bir parti kurulması
Türkiyede yaşayan Bulgaristan Türkleri’nin Höh’e karşı kırgınlığı
Höh’ün güç kaybedip kaybetmeyeceği gibi konular belirleyici olacaktır. Bulgaristan’daki Türkler genel olarak şu anda biraz daha bekleyerek olanları anlamaya çalışıyor. Ama kaldığım otelde resepsiyonda çalışan Mehmet Aga’nın;
”Benim ne doğanla işim var, ne de doğacak olanla” sözleri her şeyi özetliyordu.
Halk özellikle oyların bölünmesinden korkuyor ve bu durum Höh’ün hala güçlü olacağını gösteriyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.