Çifte pasaport Türk’e niye yok

4 Şubat 2012 Cumartesi |

Özlem ZENKER

ALMANYA Münih kentindeki Protestan Akademisi konferans salonunda yapılan iki kültürlü kimlik konulu panelde konuşmacılar, Almanya’da çifte vatandaş olamayan Türklerin mağdur olduğunu dile getirdi.
Konuşmacılardan Avrupa Parlamentosu milletvekili İsmail Ertuğ (SPD), psikiyatri uzmanı Dr. Elif Cındık ve sosyal bilimci Dr. Naika Foroutan, sadece AB vatandaşları değil, İran, Lübnan ve Mısır gibi İslam ülkesi vatandaşlarına da Almanya’nın çifte vatandaşlığı tanıdığına ancak sadece Türkleri bu haktan mahrum bıraktığına dikkat çektiler.

Bu bir haksızlık
İran kökenli sosyal bilimci Foroutan, “Türklere çifte vatandaşlığın verilmeyişi konusunda kültür farklılığı gerekçe gösteriliyor. Ancak İran, Mısır, Lübnan gibi ülkeler de Müslüman. Özellikle İran kültürel açıdan Almanya’nın tam zıddı. Buna rağmen İran vatandaşlarının hepsi Almanya’da aynı zamanda Alman vatandaşı. Benim iki pasaportum var” diye konuştu. Milletvekili İsmail Ertuğ da sadece AB vatandaşlarına değil, aynı zamanda Hırvatlara da çifte vatandaşlık verildiğini belirterek, “Bu bir haksızlık” dedi.

Türkler azalıyor
Berlin Humbold Üniversitesi öğretim görevlisi Naika Foroutan ise Almanya’da yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Foroutan, Almanya’da insanların kendini farklı kimliklerle tanıdığını, bazılarının Alman pasaportu olmasına rağmen ‘Türk’üm dediğini, bazılarının Alman pasaportu olmamasına rağmen, Alman hissettiğini veya hem Alman hem Türk hissetiğini belirterek, çoğulcu toplumda bu tür farklılıkların doğal olduğunu ve kabul etmek gerektiğini vurguladı. Almanya’da yaşayan 16 milyon göçmenin sadece yüzde 15,8’inin Türk asıllı olduğunu, geri kalan göçmenlerin çoğunluğunun AB üyesi olduğunu belirten Foroutan, “Sıralamada başı Polonya, Romanya ve Bulgaristan çekiyor” dedi.

Almanya’yı terk eden Türk göçmen sayısının da her yıl arttığını kaydeden Foroutan, bunun yanı sıra göçmenlerin yoğun bir şekilde yaşadığı sehirlerin başında Frankfurt, Augsburg, Nürnberg ve Stuttgart geldiğini açıkladı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.