Rus rahibin 'temiz Rus kilisesi' hayali diplomasiyi zora soktu

13 Mart 2013 Çarşamba |


Rus Ortodoks Kilisesi’nin başkent Sofya’daki Arşimandriti Filip Vasiltsev’in ülkeden kovulmasını medya öne çıkarmamayı tercih etti. Belki geçici hükümetin işbaşına gelmesi, papanın seçilmesi ve yoksulluktan kendini yakan vatandaşların haberleri gündemi işgal ettiğindendir, belki de değil...

Sofya’daki Rus kilisesinin Başrahibi Filip ile kilisede görevli Bulgar rahipler arasında sorunlar Rus din adamının Bulgaristan’a atanmasından bu yana bitmedi. Filip, yönettiği kiliseyi ‘temiz Rus kilisesine' çevirmeye koyularak, Bulgar rahipleri uzaklaştırması üzerine. 100’den fazla Ortodoks din adamı Bulgar ve Rus Patriklerine ortak şikayet mektubu yazdı. Sözkonusu mektupta Filip’in kilisede etnik kökene dayalı ayrımcılık yaptığı yönünde şikayet vardı.

  Kilisedeki Bulgar rahiplerin yanı sıra sıradan Hristiyanların da tepkisini çeken Rus Arşimandrit Filip, kilisesindeki tüm sorunların kaynağı olarak Bulgarları gösteriyordu. Hatta kilisenin girişinde ayinlerin programıyla birlikte Rusça ve Bulgarça basılan broşürlerdeki sıfatları Bulgarlar kendilerine hakaret olarak algılıyordu.
Şikayetlere rağmen Bulgar Kilisesi, Rus Kilisesi’nin nüfuz alanında bulunmasından dolayı, Rus Başrahip Filip’e karşı herhangi bir cezai işleme gidemedi. Girişimi Dışişleri Bakanlığı yapabildi. Bundan aylar önce Dışişleri, Sofya’daki Rus Büyükelçisine bir nota vererek durumu iletti ve aynı zamanda da Filip Vasiltsev’in Bulgaristan’daki ikamet izinleri kasten tamamlanmadı.  Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, Rusya Büyükelçisi ile olan randevularını bir iki defa iptal etti...

  Dışişlerine yakın kaynaklar, Rus Arşimandrit Filip’e Bulgaristan’ı terketmesi için 30 günlük bir süre verildiğini söylüyor. Bilgi şimdilik resmi makamlarca doğrulanmış değil, zaten Sofya’da kimse Rus kilisesinin temsilcisi ile yaşanan sorunların ne büyümesini, ne de ki duyulmasını istiyor. Herkes, diplomatik pürüz yaratmadan Filip'in 'temiz Rus killisesi' hayalinin beyaz sabunla yıkanmasından yana.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.