Bulgaristan’da ırkçılık yeniden mi hortluyor?

21 Şubat 2014 Cuma |

Önce Kapitan Andreova sınır kapısındaki TIR krizi, sonra Bursa’daki konsoloslukta yaşanan kuyruk rezaleti, şimdi de Filibe ve Karlova’da patlak veren ırkçılık.
Komşu Bulgaristan’ın içine düştüğü duruma üzülmemek elde değil.
TIR sorunu çıkarıp, sonra paşa paşa geçiş belgelerini Türk tarafına teslim etmek zorunda kaldılar.
Bursa’da yaşanan rezaletin perde arkasında ise başka gerçeklerin olduğunu biliyoruz.
‘Ticarete dökülen konsolosluk işlemlerinin’ eleman yetersizliği kılıfıyla örtülmek istendiğini camiada bilmeyen yok.
Bu girişin ardından, önceki akşam Bursa Eğridereliler Kültür ve Dayanışma Derneği’nin geleneksel yemeğindeydik.
İki ülke arasında yaşanan sıkıntılar, zorla Türkiye’ye göç ettirilen ve ağırlığı Bursa’da yaşayan soydaşları üzmüyor değil.
Bu duruma önceki gece Eğridereliler gecesinde en yüksek perdeden tepki veren isim BAL-GÖÇ Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan idi.
Bulgaristan’ın Bursa Konsolosu Dimitar Hacıyev’in gözünün içine baka baka, Filibe ve Karlova’da yaşananlarının salt bir ırkçılık girişimi değil, müftülüklerce iade davası açılan 29 vakıf malının Türk azınlığa devrinin önünü kesmek olduğuna işaret etti.
Türkiye’de vakıf malları azınlıklara iade edilirken Bulgaristan’da buna uyulmadığını kaydeden Özkan, durumun vahametine dikkat çekti.
Filibe’deki Hacılar Cami’nin kundaklama girişimi ile Karlova’da iadesi kararlaştırılan vakıf malı için bizzatBulgar Futbol Federasyonu Başkanı ve fanatiklerinin üst yargıyı etkilemeye dönük eylemlerine dikkat çeken Özkan, herkesi akılını başına toplamaya davet etti.
Doç. Dr. Özkan, ulusal basının Bulgaristan’da yaşananlara seyirci kalmasını da eleştirdi.
Partilere liste çağrısı…
Özkan, gecede siyasiler ağırlıkta olunca, BAL-GÖÇ’ün belediye meclislerine, camialarından daha çok hangi parti alırsa soydaş dernekleri olarak onları destekleme kararı aldıklarını da hatırlattı.
Bu çağrıya hem CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli hem de AK Parti İl Başkan Yardımcısı Davut Gürkan yanıt verdi.
Kaleli, listelerde bunu dikkate alacaklarını hatırlatırken Gürkan da, “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı” diye konuştu.
Gecede başka siyasetçiler de vardı.
AK Parti Milletvekili Mustafa ÖztürkBüyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necati Şahin, MHP Büyükşehir adayı Kadir Koçdemir ve İl Başkanı Hasan Toktaş, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan,Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat, AK Parti Nilüfer Belediye Başkan adayı Dr. Mustafa Esgin ile çok sayıda yöre derneği yöneticisi de geceye ilgi gösterdi.
Geceye katılım Dernek Başkanı Ahmet Kahraman’ı da mutlu etti.
Ardino Beldiye Başkanı Murat, gecede kasabanın fahri hemşehrilik beratını Kahraman’a teslim etti. Eğriderelilerin gerek Büyükşehir gerekse Nilüfer Belediye başkanına ilgileri de gözümüzden kaçmadı.
Uzun konuşmaların bu tür geceler de katılımcıları sıktığını da fark ettik.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.