Bulgaristan Türk yatırımcı bekliyor

3 Nisan 2014 Perşembe |

METİNER SEZER

Geçen hafta sonu Şumnu’daydım. Orada yatırım yapmış olan Türk iş adamlarıyla, Bulgaristan’ın Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Anelia Baklova ile görüştüm.
Hemen ifade edeyim ki, Bulgaristan fırsatlar ülkesi ve yatırım yapmaya müsait birçok iş sahası var. En başta tarıminşaat ve ihracata dayalı sanayiŞişecambüyük bir fabrika kurmuş mesela. Avrupa’nın en büyük alüminyum tesislerinden biri olan Alcomet yine bir Türk’ün. Alcomet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnce, fabrikayı Özelleştirme İdaresi’nden aldıklarını ve 70 milyon Euro yatırım yaptıklarını bildirerek; yıllık cirolarının 160 milyon doları bulduğunu söyledi.
Fikret İnce ayrıca Bulgaristan’da yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarına yardımcı olmak maksadıyla “Türk-Bulgar İşadamları Derneği”ni kurduklarını ve iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. Şu an bin civarında Türk firması Bulgaristan’da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor.
Bulgaristan 8 milyon nüfuslu bir ülke ve 100 milyar dolarlık bir GSYH’ya ulaşmış durumda. Kişi başına 13 bin dolar milli gelir düşüyor yani.
Asgari ücret 175 Euro ve ortalama ücret 500 EuroBulgaristan’da işsizlik oranı yüzde 11 fakat ŞumnuRazgradRusçuk gibi şehirlerde yüzde 20’yi buluyor. Ki, bu bölgeler Türklerin yoğun olduğu bölgeler. Genç nüfusun işsizlik oranı daha da yüksek ve yüzde 30’a kadar çıkıyor.
Bulgaristan’da arsa ve bina fiyatları hâlâ ucuz. İş yeri açmak da kolay. Bulgaristan vatandaşı olma şartı yok. T.C. kimliğini gösterip şirket kurmak mümkün. Vergi oranları düşük; yüzde 10 ama KDV oranları yüzde 20Yatırım indirimi ve KDV muafiyeti var. Şayet halka açık şirket ise vergi yüzde 5’e iniyor.
Bulgaristan’da enerji maliyetlerinin düşük olması da önemli bir avantaj tabii. Ayrıca sektöre ve bölgelere göre değişen birçok AB fonu olduğunu da hatırlatmak isterim. Yüzde 70-80’lere varan hibeler var.
Bulgaristan 2007 yılında AB üyeliğine alındı ama yolsuzlukla mücadele konusunda eksikleri olduğu ileri sürülerek; Schengen bölgesine
dahil edilmedi. Bir müddet sonra o da gerçekleşecek mutlaka. Bu konuya
temas etmemin nedeni, dikkatli olmanın gerekliliğinin altını çizmek
içindi.
Bulgaristan Hükümeti yatırımcıya kolaylık sağlamak maksadıyla birçok bürokrasiyi kaldırmış. 2 Euromasrafla şirket kurabiliyor giden yatırımcı. Fakat, bürokrasi bununla sınırlı değil ki. “Başım ağrımasın” diyen iş adamlarının “Türk-Bulgar İşadamları Derneği”nin rehberliğini ve referansını kullanmasında fayda var.
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Anelia Baklova da aynı konuya temas edip“Bakanlığımızla, Kalkınma Ajansımızla ve Türkiye’deki elçi ve konsolosluklarımızla temasa geçmenizi tavsiye ederim” dedi.
Son söz: Bulgaristan’da ciddi yatırım fırsatları var. Ancak, oraya macera için gitmemek lazım. Plan ve projesi olanın hem kendisine kazandırması, hem de Bulgaristan’a kazandırması mümkün.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.