5 dakika yerine 24 saat Türkçe yayın

9 Kasım 2014 Pazar |

Bir yıl ayakta kalıp kalmayacağı belli olmayan yeni hükümetin kurulmasından saatler sonra, Bulgar devlet televizyonunun birinci kanalında her gün yayınlanan 5 dakikalık Türkçe haber bülteni yine gündeme taşındı.
İktidardaki koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren Vatansever Caphesi, devlet televizyonunda yayınlanan Türkçe haber bülteninin kaldırılmasını istiyor.
Hafta içi her gün yayınlanan ve ortalama 5 dakika süren Türkçe haberleri ülkedeki Türklerin ne kadar seyrettiği meçhul. Genelde Bulgarca haberlerin tercümesinden oluşan söz konusu bülten, daha önceki yıllarda da aşırı milliyetçi siyasi partilerin hedefindeydi.
Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi ve ekonomik krizin altında ezilmeye devam eden Bulgaristan'da ülkedeki Türklerin çoğunluğu tarafından seyredilmeyen 5 dakikalık Türkçe haber bülteni yine popülist söylemlerle siyasi arenada kendine yer arayan oluşumların malzemesi haline getiriliyor.
Kıyaslama doğru olmayabilir ancak daha iyi anlaşılması açısından şöyle kabul edebiliriz; Bulgaristan'daki Türkçe bülten, Türkiye'de TRT 1 kanalında her gün 5 dakikalık Kürtçe haber sunulması anlamına gelir.
Bu durumda 5 dakikalık yayının Kürtlerin yararına olacağının iddia edilmesi zor. Bu nedenle de Kürtçe yayın TRT 1'de 5 dakikayla geçiştirilmeyip, 24 saat Kürtçe yayın yapan ayrı bir kanal kuruldu.
Bulgaristan'daki durum da pek farklı değil. Süresi 5 dakika olan ve devlet televizyonunun birinci kanalında yayınlanan Türkçe haber bülteninin ülkedeki Türklerin lehine olduğu düşünülmüyor. Çoğunluk, Türklerin kültürel hakları bağlamında 'Türkçe yayın var' demek için söz konusu bültenin yayına konulduğu kanaatinde.
Bulgar devlet televizyonunda 5 dakikayla geçiştirilen Türkçe yayın kaldırılıp, 24 saat Türkçe yayın yapacak ayrı bir kanal açılması ülkedeki Türklerin kültürel hakları açısından en doğru yol olarak görülüyor.
Ancak bu isteği ne Türkçe haber bülteninin kaldırılmasını isteyen aşırı milliyetçi oluşumlar, ne de Türkçe yayının kaldırılmasına karşı olduklarını beyan eden Türklerin siyasi temsilcisi konumundaki partiler dile getirebiliyor.
5 dakikalık Türkçe haber bülteninin yayında kalmasını savunanların da kaldırılımasını isteyenlerin de amacı gerektiğinde söz konusu bülteni siyasi malzemeye çevirmek. Bunu da yıllarca yapmaya devam ediyorlar. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.