Bulgaristan’da Yeni Hükümetin Milliyetçi Düğümü

19 Kasım 2014 Çarşamba |



Bulgaristan’da 5 Ekim 2014 seçimlerinin ortaya çıkardığı sekiz partili milli meclisten Boyko Borisov Başbakanlığında, dışarıdan destekli, GERB-Reformcu Blok arasında bir koalisyon hükümeti işbaşı yaptı.
Zor Olan Tercih Edildi
Bulgaristan Meclisindeki yapıya bakıldığında kolay, güçlü ve dönemini rahatça tamamlayabilecek olan GERB-HÖH ve hatta RB koalisyonu tercih edilmedi. Bu, tercihin arkasında rasyonel bir temellendirme de yok. HÖH bir taraftan Türklerin haklarını yeterince savunmadığı için kıyasıya eleştirilirken, diğer taraftan “Türk Partisi” söylemiyle GERB’in koalisyon denkleminde düşünülmeyip, sadece nezaketen görüşme yapılıyor. Eh! Bu da bir gelişme diyelim.
Şopska Salata Gibi…
Bulgaristan’da siyaset üretemeyen milliyetçi partiler, ortaya çıkan boşluğu “şopska salata” üzerine rendelenen peynir gibi “Türk düşmanlığı” rendeliyorlar. Siyaset vizyon işidir; vizyona ulaşacak, Bulgaristan’a hizmet edecek projeler, bu projeleri içeren parti programları üretilebilir hale gelindiğinde salatanın üzerine “Türk düşmanlığı” peyniri değil de “sosyal barış-adalet” peyniri rendelenebileceğini ümit ediyoruz.

Hükümetin Milliyetçi Düğümü
Malum, GERB-RB hükümeti “Vatansever Cephe” (PF) ve Bulgaristan’ın Yeniden Doğuşu İçin Alternatif (AB) tarafından hükümet programı karşılığı destekleniyor. PF’den Karakaçanov, “hükümetin parçası değiliz, hükümet programında yer alan taleplerimizle ilgili birkaç aya kadar adım atılmazsa desteğimizi çekeriz” diyor.
Ayrıca birinci Borisov hükümetinin ilk zamanlarında gündeme gelmiş ve tartışmaların ardından rafa kaldırılmış olan, “Türkçe Haberler”in devlet televizyonu BNT’den kaldırılması talebi PF tarafından ısıtılıp güdeme geldi. Birinci Borisov Hükümetinde ATAKA’nın oynadığı rolü FP oynayacak gibi görünüyor. ATAKA’nın attığı “milliyetçi düğüm” Borisov hükümetine dört yılı tamamlatamadı. Bakalım FP’nin “milliyetçi düğümü” hükümete kaç yıl hükmetme şansı verecek?
Hükümetin Ömrü
“Etnik hoşgörüsüzlüğe müdahale ederiz” diyen Borisov PF’dan gelen salvoları nasıl karşılayacak? Taleplerimiz hakkında birkaç aya kadar adım atılmazsa diyen PF, daha şimdiden Borisov’un seçimden önce “on Müslüman bakan yardımcısı atayacağım” sözünün onda biri gerçekleşmişken RB’dan Osman İsmailov’un bakan yardımcılığına itiraz edip hükümeti tehdit etmeye başladı bile…
Dedikya önyargılardan sıyrılamayınca, hükümet kurmak için “zor olan” seçildi. Bu milliyetçi hamaset hükümetin ilk altı ayı içerisinde ne kadar etkili olacak bunu göreceğiz. Bu ilk altı ay sağ salim geçilebilirse, bu hükümetin uzun ömürlü olacağına dair iyimser olabiliriz, belki…

0 yorum:

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.