Gönül ister ki tek Türk partisi olsun ama demokrasi de çalışmalı

30 Kasım 2012 Cuma |


Kasım Dal, 11 Ocak 2011 tarihinde organizasyon işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı görevinde bulunduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin (DPS) bölge teşkilatlarına gönderdiği mektupta, son dönemde parti içinde denge kaybı ve izolasyon yaşandığını belirterek, bunun için ilk başta parti lideri Ahmet Doğan’ı suçladığını belirtmiş, partiyi bölmek veya yeni bir siyasi oluşum peşinde olmadığını vurgulamıştı.
Dal, en kötü olarak nitelediği durumun ise partililerin liderleri Ahmet Doğan’dan gücü ve insanları peçete gibi kullanmayı öğrendiklerini göstermiş ve Doğan’da partinin kuruluştaki  ‘ortak gaye’nin yerini hızlı bir şekilde zenginleşme gayesi aldığını söylemişti.

Kasım Dal’dan önce de istifalar olmuştu ancak Dal’ın istifa etmesi dengeleri zorlayacak nitelikteydi. Üstelik Bulgaristan’ın iç siyasetindeki dağılım, Türkiye’nin dış politika bağlamında Balkanlar’a daha kapsamlı eğilmesi ve 1990 yılından sonra yerleşmiş dar kalıpların dışına çıkacağının işaretlerini vermesi Dal’ın istifasını daha da kritik hale getirdi. 

Dal’ın istifası bir yana, HÖH son yıllarda seçmeninde biriken tepkinin boyutunu ölçemedi ve hesaplamayı oy sayısıyla yapmaya kalkıştı. Oysa oy sayısı parti politikalarından memnuniyeti değil, daha çok çaresizliği ve seçme hakkının olmamasını gösteriyordu. Evet, Bulgaristan’da resmi kayıtlara göre HÖH dışında yaklaşık 250 parti daha var ancak Türklerin başka bir partiiye oy vermesi imkansız çünkü HÖH Türklerin partisi. Bakmayın iç kullanım gereği etnik parti değiliz laflarına. Türkler olmadan HÖH’ün adı bile kalmaz.

HÖH’ten başka oy verecek partisi olmayan yüzbinlerce Türk ister istemez yine oyunu bu partiye verdi. Neticede yüzbinlerce Bulgaristan Türkünün seçim hakkı elınden alınarak partinin yürüttüğü siyaseti onaylamasa da sandıkta yine HÖH demeye mahküm edildi.
HÖH yöneticileri bu kıskacı bilerek kullandı. Hatta ‘beğenmiyorsanız başka partiye gidin’ denildi. Beğenmiyorsanız fikrinizi söyleyin birlikte değiştirmeye çabalayalım demeleri beklenirken yöneticilerin çoğu sanki parti babasının malıymış gibi ‘beğenmiyorsanız gidin’ dedi.
Oysa kimsenin gitmesi gerekmiyordu, halkın yani Türklerin ortak istekleri doğrultusunda çaba harcanması gerekiyordu. Bunun yerine ise yapıcı eleştiriler bile düşman olarak gösterildi ve bölücü damgası yedi. HÖH kolay ancak çıkmaz yolu seçti. Aslında seçmedi, saptı. Kuruluş amacından saptı ve zamanın akışını hala 1990’lı yıllara endeksli sandı. Bu sapma Türklerin beklentilerini ve bölgesel değişimleri 2000’li yıllara taşıyamamasına neden oldu. Kısacası 90’lı yılların kalıpları 2000’li yıllara dar geldi ve çatladı.

Kasım Dal, istifasının ilk günlerinde yeni bir parti kurmayacağını, HÖH’teki değişimi ‘tabandan yukarı doğru’ gerçekleştireceklerini söyledi. Oysa ki, bunun olamayacağını en iyi bilmesi gerekenlerden birisi oydu. Çünkü HÖH lider partisi; seçmenin istekleri değil, liderin istekleri kayıtsız şartsız ağırlık teşkil eder. Tabi parti içi demokrasi (özgürlük) tüm partilerde olduğu gibi HÖH içinde de yok denecek kadar az. Kendilerini seçecek delegelerin seçiminde etikili olan parti liderleri kendi partilerinde neredeyse diktatör gücüne sahip. Bu nedenle, siyasette önemli bir rol alıp farklılık yaratabilmek için yapılacak en önemli rekabet parti liderinin gözüne girebilme rekabetidir. Teşvik mekanizması bu şekilde ayarlanmış bir kurumda farklı görüşlerin zenginliği değil, liderin destekçisi olmak ön plana çıkar. 

HÖH’te rekabet dışa, seçmene ve beklentilerini gidermeye dönük değil, parti içine dönük olunca siyasi etkinliği sağlayacak gerekli şartlardan birisi çiğnenmiş oldu.

Kasım Dal’ın kuracağa yeni parti siyasete rekabet getirir mi ve bu rakabet değişen ihtiyaç ve gereksinimlere fayda sağlar mı şimdiden söylemek zor. Ancak HÖH’ün aynı HÖH olamayacağı kesin.
Umarım siyasette rekabet nezaketi ötelemez ve Bulgaristan Türkleri iki Türk partimiz var diye övünebilirler. Nedeni çok basit; ne Kasım'ın, ne de ki Ahmet'in partisi var, Bulgaristan Türklerinin partisi var.  
Makedonya büyükelçisinin yıllar önce söylediklerini unutmam: 'Gönül ister ki tek Türk partisi olsun ama demokrasi de çalışmalı'



DİĞER YAZILARI:
-Bulgaristan'ın 'kırmızı çizgileri'
-Türklere ait kuruluşlar nerede diye sorsam ayıp olur mu?




18 yorum:

Adsız dedi ki...

Höh tamamen Jivkov partisine dönüştü 23 yıl türklerin haklarını almasını önlemeyi başardı aman bölünmeyelim aman birlik olalım peki oldukda neoldu milletin anasını ağlattılar yalnız bir kaç çapulcu baştaki olmak üzere aşırı zengin oldular ama türk toplumuna faydaları yok zaman bu zamandır birdaha böyle bir fırsat olmaz YA değişim olacak ya sonuna kadar batak olacak karar sizin ey türk toplumu.

Adsız dedi ki...

Eh Kasim Dal nerdeydi 20 yıl, Hangi partideydi sorarım size.

Adsız dedi ki...

...Kasım Dal’ın kuracağa yeni parti siyasete rekabet getirir mi ve bu rakabet değişen ihtiyaç ve gereksinimlere fayda sağlar mı şimdiden söylemek zor. Ancak HÖH’ün aynı HÖH olamayacağı kesin.
Umarım siyasette rekabet nezaketi ötelemez ve Bulgaristan Türkleri iki Türk partimiz var diye övünebilirler. Nedeni çok basit; ne Kasım'ın, ne de ki Ahmet'in partisi var, Bulgaristan Türklerinin partisi var.
Makedonya büyükelçisinin yıllar önce söylediklerini unutmam: 'Gönül ister ki tek Türk partisi olsun ama demokrasi de çalışmalı'... KALEMİNE SAĞLIK NAHİT KARDEŞ.

Adsız dedi ki...

Nahit Dogu, seni ne Kasimi destekleyenler ne de ki Ahmeti destekleyenler seviyor. Cunku herkes sadece pohpohlanmayi seviyor. Biz okuyucular goruyoruz ama neyin ne oldugunu. Sakin paraya aldanipta satma kalemini.

Adsız dedi ki...

DOGRU SOZE NE DENIR
Umarım siyasette rekabet nezaketi ötelemez ve Bulgaristan Türkleri iki Türk partimiz var diye övünebilirler. Nedeni çok basit; ne Kasım'ın, ne de ki Ahmet'in partisi var, Bulgaristan Türklerinin partisi var.

AJANS BG dedi ki...

DOGU SEN KIME CALISIYORSUN. BU ROPORTAJI NEDEN YAPTIN? http://novanews.bg/news/view/2011/07/07/18325/%D0%91%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B2-%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81/

Adsız dedi ki...

doğu sen hangi zihnıyte calışıyosun ajans bg hangi zihnıyete çalışıyo.sen ve senın gıbıleri ortalığı bulandırmayın.kasımdal hok teydı nerde olmalıydı atakadamı .rahatsızmı oldun hok ten olmasından.tabıkı hokte olcaktı.desteklıyoruz kım ne derse desın.olumsuz eleştırenlerın kıme hızmet ettığı kaosun yaratıcıları olduklarını bılıyoruz

Adsız dedi ki...

Kalemine saglik Dogu

Adsız dedi ki...

HAKLISIN BRATKO. REKABET SART. REKABET OLMAYAN YERDE GELISME OLAMIYOR. SIYASETTE, TICARETTE, KULTURDE REKABET. BUDUR!

Adsız dedi ki...

Dava ecerde olmali kardes,bazi kendini unutmus turkler halkimizi kulanipta ,cikar pesinde,genclere on verilmeli ama dava icerde olmali bu parti halkindir bunu unutmasinlar

Adsız dedi ki...

SLM, ASLINDA GÖRUYORUZ SIYASET SADE BIR KANDIRMACA HALKIMIZDA MECBUREN INANMAK ISTIYORU FAKAT BIR INSANIN SIYASET KARIERI BITI HALDE NEDEN ACABA YINEDE MUCADELE EDIYOR TOPLUMU COK DUSUNDUGUNE MI ACABA GÖRUK DAHA ÖNCE HÖH TEN AYRILANLARIDA GÖRDUK NE OLDU MEDYALARDA GÖRUNEBILMELERI ICIN ILLE DE BIR CAMUR ATMALARI GEREKIR.BENIM GÖRUSUM TABIKI DEMOKRASI ORTAMDA DEMOKRATCA TOPLUMUN CIKARLARINI SAVUNACAK PARTILER GEREKIR YUKARDA BAZI ARKADASLARINI YORUMLARINI OKUYORUM HER KONUDA SIKAYETCILER YAZAN KISIDEN YAZAR TARAFSIZDIR YAZAR YAZIYORU SIZE KALMIS YORUMUNUZU YAPMAK ISTER BEYEN ISTER BEYENME.HÖHUN ICINDE SORUN VAR ISE O SORUNU CÖZMEK GEREKIR DIYE DUSUNUYORUM BU TOPLUM EGER DAGILIRSA BIR SEFER ASLA BIRLIK HAREKET EDEMEZ BUNU IYI BILMELI KENDI HESAPLARINI YAPANLAR.GECEN SENE DE GÖRDUK KASIM VE KORMAN NASIL HALKI KANDIRDI O YUZDEN INAN YINE TAKILABILIR ARKALARINA KARAR ONLARIN.SAYGILAR.

Adsız dedi ki...

"Sandıkta yine HÖH demeye mahküm edildi." -demiş Nahit bey !Nahit bey siz biliyor musunuz ki Bulgaristanda daha en az 3 tane Türk partisi var HÖH dışında ? Onları niye göz ardı ediyorsunuz ? Kasımın partiside onlardan biri olacak,yani Bulgaristan Türkleri güvendikleri partiye oy veriyorlar ve kimse onlara baskı yapmıyor.HÖH'ten başka güvenecek parti olsaydı insanlar oraya oy verirdiler,Osman Oktayın partisi var,Güner Tahirin partisi var,Nedim Gencevin partisi vardı ve şimdide Kasımın partisi,göreceğiz bakalım seçimlerde o sizin çok büyüttünüz Kasımı ne yapacak...(2011 Cumhurbaşkanı seçimlerinde gördük zaten)...

Adsız dedi ki...

çunku onlar oktayın partısı kırcali .ona laf etmeyin sakın ha
nıhat senbır gazetecısın tatafsız olman gerekmıyormu?
senı gazetecı dıye kım yaptı
oktay denılen şahıs melek mi
size gelince ıyı başkası kötü dimi
ne çirkef ınsanlarmışınız bız sizi tanıyamamışık

Adsız dedi ki...

Bu HÖH türklerin partisi değil komünist ajanların partisi bakın bakalım öyle değil mi ha seçimleri nasıl kazanıyor her köyde birer derebey var insanları tehdit ediyorlar ,para veriyorlar,korkutuyorlar ve böylece oyları alıyorlar yaptıkları bu.

Adsız dedi ki...

Kasim masim bence sabun kopugu olup gidecekler. HOH koklesmis bir parti ve Bulgaristan turklerinin beyinlerine kazinmis. Ben seni anliyorum Dogu, telelden cikalim diyorsun ama dikkat etmek lazim kimle cikildigina

Adsız dedi ki...

Nahit zıplar daldan dala, yazar her iki tarafada ve hangisinden ne kopartırsa kar eder...

Adsız dedi ki...

'Gönül ister ki tek Türk partisi olsun ama demokrasi de çalışmalı' HAKLISIN USTAD. GONUL ISTIYOR AMA PRATIKTE BASKA SEYLER OLUYOR. KALEMINE YUREGINE SAGLIK

Adsız dedi ki...

arkadas dogru soylemis h.o.h. koklu bir parti imis,kokleri cok,ama coook uzun bir parti,kokleri taaa Jivkovun toteliter rejimine(dirjavna sigurnost)kadar hattaa bazi kokleri kgb,ye kadar uzaniyor.azinliklari hele hele ,Turkleri cok seviyorlar ,sevdiklerine seker gibi eritiyorlar.

Yorum Gönder

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve AJANS BG'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.